Film

Skribent

Mats Karlsson

15 mars 2011 | 13:45

Spielberg om "Tintin"

Steven Spielbergs "Tintin: Enhörningens hemlighet" kommer till biograferna i år och nu lyfter han en aning på slöjan för det digitala projektet.

Steven Spielberg är inte känd för att ge intervjuer till höger och vänster, men Los Angeles Times lyckades få några ord med regissören om det digitala projektet och tog reda på varför han valde att göra det i motion capture.

- Det beslutet baserades på min respekt för Hergés konst och jag ville komma så nära den konsten som jag kunde. Hergé skrev om påhittade människor i en riktig värld och inte i en fantasivärld. Han använde National Geographic för sin research till sina äventyrshistorier. Det hade blivit för stiliserat med en vanlig spelfilm att relatera till för en publik. Man skulle ha varit tvungen att använda kläder som hade uppfattats som skandalösa när man hade sett skådespelarna bära dem. Kläderna passade bättre i en digital film, säger Spielberg.

Det blev en ny erfarenhet för Spielberg att jobba med motion capture, men nu omfamnar han den teknologin.  
- Jag beundrade den. Det fick mig verkligen att känna mig som en målare. Jag fick chansen göra arbetsuppgifter som jag aldrig har gjort som regissör. Man får måla med en utrustning som sätter dig i en virtuell värld och låter dig göra scener med skådespelarna med en liten handkontroll som är endast tre gånger större än en spelkontroll till Xbox.

Spielberg lovar att Hergés känsla kommer inte gå förlorad i motion capture.

- Den Tintin vi kommer att få se är Jamie Bells fullständiga fysiska och emotionella rollprestation. Om Tintin får dig att känna någonting, är det Jamie Bells själ du känner, säger Spielberg.

"Tintin: Enhörningens hemlighet" får svensk biopremiär 28 oktober 2011 och går märkligt nog inte upp i USA förrän 28 december.

| 15 mars 2011 13:45 |