Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

27 februari 2021 | 18:00

Justin Roiland: "Mer vågad och galen än alla andra"

MovieZine har snackat med "Rick and Morty"-skaparen Justin Roiland och "Silicon Valley"-skådespelaren Thomas Middleditch om nya "Solar Opposites".
Idén bakom "Solar Opposites" har funnits i bakhuvudet hos dess medskapare Justin Roiland sedan 2006, långt innan de enorma framgångarna med hans och Dan Harmons tokhyllade "Rick and Morty". Från början var däremot tanken att det här bara skulle ha varit en avsevärt coolare live action-serie i stil med "Tredje klotet från solen"... men 15 år senare gör vi oss nu redo att ta del av något helt annat, när Disney+ slutligen tar ett rejält varumärkeskliv åt sidan och förenar barnklassiker med det fullständigt barnförbjudna i en och samma streamingtjänst.
 
För nya tittare så råder det däremot ingen tvekan om att det kommer att finnas stora likheter mellan "Rick and Morty" och "Solar Opposites". Men när det kommer till den nya serien så har man skruvat upp det brutala en extra nivå samt låtit "Solar Opposites" följa en mer tydligt rak handling, som kretsar kring de asexuella, växbaserade utomjordingarna Korvo, Terry, Jesse och Yumyulack från planeten Schlorp. Nu strandade på Jorden.
 
Large e69b4ced9dbf0a6ba98ff1d81d8b85ee rick 20and 20morty
"Rick and Morty".
 
I USA marknadsförs "Solar Opposites" visserligen fortfarande som ett Hulu Original, men även där är det en gräns som nu håller på att suddas ut i och med att Disney står som majoritetsägare till även den streamingtjänsten. Här i Sverige och i alla andra delar av världen där serien nu görs tillgänglig via Star, så råder det ingen tvekan om att Disney har givit sig in i kampen om de vuxna tittarna som är ute efter en avsevärt blodigare och mer brutal underhållning än vad som någonsin har associerats med företaget tidigare.
 
Inför lanseringen av Star här i Sverige så fick MovieZine chansen att ta ett snack med Roiland, som alltså både har skapat serien och gör rösten bakom den ene huvudkaraktären Korvo. Vi fick även byta några ord med Thomas Middleditch ("Silicon Valley") som gör rösten till "Solar Opposites"-karaktären Terry. Under vårt samtal så berättar Roiland om hur han går tillväga när han förverkligar sina sjuka idéer - och båda två berättar om hur det känns att nu bli en del av det nya och mer vuxna Disney+.
 
Justin Roiland och Thomas Middleditch gör rösterna bakom Terry och Korvo i "Solar Opposites".
 
Du har skapat några riktigt helgalna, men omtyckta projekt genom "Rick and Morty", "Solar Opposites" och ditt tv-spel. Hur ser din process ut när en bra idé går från att vara just det, till att förverkligas och bli ett lyckat projekt?
 
Roiland: Det beror helt på vad det är för typ av projekt. Inför "Solar Opposites" så var egentligen det enda jag hade från början själva namnet på serien och att det skulle handla om två utomjordingar som kom hit. Det här var redan 2006 och då var min tanke faktiskt att det skulle vara en live action-serie. Jag plockade in Mike McMahan [seriens medskapare] och sade typ det... och fick honom att bli peppad på idén. Men under tiden som vi har jobbat på den "grunden", så har serien utvecklats till något helt annat. Vi hittade på Pupa, lade till "the replicants" och gjorde utomjordingarna till en asexuell och växtbaserad livsform, vars hemplanet hade förstörts och att dem därför hade blivit strandade på Jorden. Allt det har varit något som vi tagit fram tillsammans och samarbetat omkring, utifrån min extremt kortfattade pitch. 
 
- När det kommer till andra grejer, som mitt tv-spel "Trover Saves the Universe", så satte jag mig ned och fyllde ett gäng sketchböcker med allt från speldesign, hur det skulle se ut, fungera och kännas, alla karaktärer och själva berättelsen som skulle föra en framåt. Där var det jag själv som fick sätta alla regler och idéer, innan jag slutligen började ta in lite annat folk som kunde hjälpa mig att förverkliga idéerna... och då utvecklades givetvis även det projektet till en slags fas, när andra kommer in och föreslår små förbättringar kring saker som man själv haft tunnelseende kring. Alla projekt blir i slutändan ett samarbete. 
 
 
- När det kommer till tv så är den första säsongen är alltid svårast. När man väl har skapat en bra grund för berättelserna och ska börja forma den första säsongen, så plockar man in en massa olika manusförfattare och förklarar grundreglerna för världen, tonen serien ska ha och hur huvudkaraktärerna ska vara... för att sedan faktiskt börja skapa säsongen. Där ens framgång hänger på att man har lyckats sätta ihop rätt team och förklarat vad du är ute efter på ett så bra sätt som möjligt, så att allt kommer ihop på bästa möjliga sätt i slutet.
 
- När man väl är framme vid säsong två så är allt genast mycket lättare, för då vet man liksom vad man har. Animatörerna vet hur alla större karaktärer och miljöer ska se ut och så vidare, för en sådan sak är något man behöver ta mängder med beslut kring under utvecklingen av den första säsongen. När man väl är framme vid säsong två så blir det lättare... vanligtvis. Förutom om man gör en serie som "Rick and Morty", där i princip varje avsnitt utspelar sig på en helt ny värld, med nya regler, miljöer och karaktärer vilket tvingar hela teamet att börja om från början varje gång, haha.
 

"Han är fascinerad av hur vilda och primitiva vi är"

 
I bakgrunden skymtar vi Yumyulacks "The Wall"-samling.
 
När det kommer till karaktärerna i "Solar Opposites" så får vi följa hela "familjen" på olika typer av äventyr, hur gick tankarna kring hur samspelet mellan karaktärerna skulle se ut?
 
Thomas Middleditch: "Solar Opposites" är så absurd och galen att man behöver några likheter med andra serier som man liksom kan förankra sig vid. Vi har den här familjedynamiken som påminner om typ alla gamla sitcoms, samtidigt som man är allt annat än en familj... man är snarare som arbetskamrater. Ungarna är "replicants" som Korvo och Terry planterat, men man är ändå på Jorden för att göra ett jobb åt sin gamla hemplanet. Men där Terry samtidigt anammar en slags "jag-vill-bara-ha-kul"-mentalitet, medan Korvo får dra det lite tyngre lasset när det kommer till deras verkliga uppdrag. Ungarna består ju i sin tur av den nyfikna och kanske lite väl oförsiktiga Jesse och psykopaten Yumulack...
 
Roiland: Yumulack tycker själv att han står över mänskligheten och att vi borde studeras, men gör det på ett minst sagt lite mörkare sätt. Något som exempelvis leder till hela den här grejen med "The Wall", som kom till för att han helt enkelt tyckte om att förminska alla människor som på något sätt gjorde honom sur eller irriterad. Han är fascinerad av hur vilda och primitiva vi är, enligt honom. Men han har inte samma övergripande helhetstänkande kring hur allt annat fungerar i världen, till skillnad från Korvo som ser det här som deras framtida hemplanet och därför ser ned på människorna på ett annat sätt, eftersom vi mer eller mindre medvetet håller på att förstöra planeten genom vårt sätt att leva på den. 
 

"Det här är verkligen en milstolpe i ens karriär"

 
 
I USA är "Solar Opposites" fortfarande en Hulu-serie, men i resten av världen kommer serien nu att börja säljas in som en specifik del av Disney+. Hur känns det att folk kommer att kunna se på alla härligt brutala galenskaper i "Solar Opposites" på samma ställe som alla gamla Disneyklassiker?
 
Middleditch: För mig är det ju fortfarande en Hulu-serie, men med det här ytterligare lagret av att Disney nu äger allt. Det här skiftet är ju något som sker långt över allas huvuden inom vår produktion, i något mötesrum någonstans. Men för mig personligen, som någon som spenderade hela sin barndom med att titta på en oändlig massa av Disneyfilmer och serier, så är det otroligt häftigt att nu själv vara en del av det.
 
- När man var ung och drömde om hur det hade varit att få vara en del av hela den här branschen, så är ju det här verkligen en slags milstolpe i ens karriär på något sätt. Min önskelista då var väl typ att jag ville vara med i en stor actionfilm och spela mot Arnold Schwarzenegger och att få spela en animerad Disneyfigur. Nu har en av min barndoms högsta önskningar plötsligt gått i uppfyllelse, haha. 
 
- Sedan tror jag väl helt enkelt också att Disney har insett att animerade serier och filmer som är riktade mot vuxna har en allt växande och större publik. En genre som de givetvis bör vara en del av med alla sina kunskaper kring själva animeringen... och nu är man med i det spelet.
 

"Extremt mycket mer vågad och galen än alla andra animerade Disney-serier"

 
 
Roiland: Det är helt galet. Jag fick reda på det här själv för bara någon vecka sedan. Från början var tanken att vi skulle göra "Solar Opposites" hos Fox här i USA, men sen landade serien slutligen hos Hulu... vilket här i USA är en separat streamingtjänst som konkurrerar med Netflix. Men under tiden vi blev klara med den första säsongen och började arbeta på fortsättningen, så skedde det här gigantiska uppköpet av Fox som även gjorde Disney till majoritetsägare av Hulu. Så att vi nu är en officiell del av Disney Star i stora delar av världen, det är liksom helt nytt för mig och det är nog faktiskt inte förrän nu när du säger det som att börjar sjunka in. 
 
- Star kommer ju visserligen att vara en separat del av Disney+, helt och hållet riktad mot vuxna, men nu har vi även haft massa kontakt med den del av Disney som gör alla deras leksaker och liknande... kring alla merchandise-grejer som vi har på gång. Vilket också är helt sjukt nu när jag tänker efter. Men vi planerar givetvis inte att göra några ändringar på hur vi arbetar med serien i övrigt, bara för att vi nu blir en del av Disney. Än så länge så har vi fått fortsätta med lika fria tyglar som under den första säsongen. Jag hoppas inte att det på sikt kommer att innebära några former av restriktioner, kring hur galna vi får vara... men min uppfattning hittills är att allt ska få rulla på med skapandet precis som innan. 
 
- Vi kommer ju inte vara den enda produktionen bakom föräldralåset hos Star, som gör grejer man inte direkt har förknippat med Disneys varumärke tidigare. Men det är ändå ganska coolt, med tanke på att "Solar Opposites" är så extremt mycket mer vågad och galen än alla andra animerade "Disney-serier" har varit tidigare. Jag tycker det är både häftigt och smart av Disney, att våga utvecklas i den här riktningen. Fast det känns fortfarande så otroligt overkligt för mig personligen... att vi har gjort något som folk kommer att kunna se som en Disney-serie. 
 
 
De två första avsnitten av "Solar Opposites" finns nu att ta del av på nylanserade Star hos Disney+, nya avsnitt kommer att släppas varje vecka. Den första säsongen består av totalt tio avsnitt, med två ytterligare säsonger redan beställda.
 

Läs också: Star är här! 302 nya filmer och serier att streama på Disney+

 
Kommer du att ge "Solar Opposites" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 27 februari 2021 18:00 |