Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 november 2020 | 22:15

Skruvade "Apples" blir Greklands Oscarsbidrag

Christos Nikou har regisserat dramat som snart kan ses på Stockholms filmfestival.
Om du söker tips inför Stockholms filmfestival som smygstartar i helgen, så är skruvade "Apples" en film värd att kolla in - speciellt om du gillar Yorgos Lanthimos mörka humor. Regissören Christos Nikou har jobbat med Lanthimos på "Dogtooth" och lånar med sig lite av den surrealistiska känslan till sin långfilmsdebut.

Ytterligare en anledning till att se "Apples": den har just blivit utvald till Greklands Oscarsbidrag.

Filmen utspelar sig under en pandemi som får människor att tappa minnet. Handlingen följer en man som glömt bort vem han är, och blir erbjuden att ta del av ett program som ger människor som han ett nytt hem, nya upplevelser och nya minnen. Men alla paralleller till coronaviruset är en tillfällighet, påstår regissören:

- Det är ett udda sammanträffande att jag gjorde en film om en pandemi bara månader innan världen gick in i karantän. Självklart är pandemin i "Apples" helt annorlunda mot vad som händer i världen nu. Men det finns likheter som folk kommer att känna igen, då "Apples" hanterar teman som isolering, sorg och en osäkerhet inför framtiden. Men vi försökte göra det med en optimistisk touch, berättar Nikou för Variety.

Cate Blanchett är en av filmens producenter. "Apples" får svensk biopremiär i början av 2021, och den 9 februari får vi veta om den kommit med på Oscargalans kortlista till kategorin Bästa internationella film.
| 5 november 2020 22:15 |