Serie

Skribent

Anders Eklöf

31 augusti 2023 | 06:00

Höstens stora Netflix-serie har premiär idag! Lever "One Piece" upp till hajpen?

"One Piece", som är baserad på den populära mangan med samma namn, har fått blandad kritik på förhand.
Idag har den första säsongen av tv-serien "One Piece" premiär på Netflix, som är baserad på den mest populära manga- och animeserien i världen av tecknaren Eiichiro Oda.
 
Serien följer piraten Monkey D. Luffy (Iñaki Godoy) som likt många andra är ute efter den legendariska skatten One Piece, i en farlig värld full av både hjältar och skurkar med galna superkrafter.
 
På vägen till farleden där skatten ska finnas träffar han svärdsmästaren Roronoa Zoro (Mackenyu), tjuven Nami (Emily Rudd), prickskytten Usopp (Jacob Gibson) och kocken Sanji (Taz Skylar) – som tillsammans ger sig av på mängder av farofyllda äventyr.
 
Nu har en sista trailer släppts, där vi bland annat får se Luffy kämpa mot den onda fiskmänniskan Arlong.
 
 
"One Piece" publicerades för första gången i den japanska serietidningen Shonen Jump 1997 och har sedan dess fått över 1 000 kapitel – och är alltså ännu inte avslutad.
 
Serien har sålts i hela 516 miljoner exemplar över hela världen och är den bäst säljande mangan någonsin.
 
1618a2b9bc242dadb12d5dc1246ecabd one3
Från vänster: Mackenyu som Roronoa Zoro, Emily Rudd som Nami och Taz Skylar som Sanji
 
På förhand har jag (och många andra) varit väldigt skeptisk till Netflix adaption av "One Piece", då de inte har någon vidare bra historia av att göra mangaserien rättvisa med sina live action-tolkningar. Dessutom är förlagan så pass skruvad och har en väldigt säregen estetik, som jag inte är helt säker på att det ens går att filmatisera utan att det blir komplett pannkaka av det hela. 
 
Efter att ha sett några avsnitt (vår recension kommer inom kort) är jag ändå skapligt positivt överraskad. Datorgrafiken är verkligen bristfällig på sina ställen och det är inte alltid som en trogen tolkning av en karaktär från en tecknad serie fungerar i verkligheten. 
 
Den har dock en härlig stämning, rätt humor och en hel del snygga actionscener. Däremot är jag tveksam till idén att koka ner cirka 100 kapitel av mangaserien till 8 avsnitt, då saker och ting går väldigt fort. De har verkligen fått skarva i förlagan, vilket i mångt och mycket gör att en hel del av det som gör originalet så pass älskat saknas.
 
Det återstår att se om "One Piece" blir Netflix nästa stora fenomen och hur många säsonger de lyckas få till, innan den läggs ner.
 
Ska du se "One Piece"? Vad har du för relation till franchisen?
| 31 augusti 2023 06:00 |