Film

Skribent

Mats Karlsson

30 juni 2011 | 14:30

SFI stödjer utländsk kvalitetsfilm

Svenska Filminstitutet har beslutat att stödja den utländska kvalitetsfilmen, där utbudet är väldigt begränsat.

Syftet med stödet är att säkra ett varierat utbud på den svenska biograf-, DVD- och VOD-repertoaren. Utbudet av kvalitetsfilmer för barn och ungdomar är särskilt begränsat. Därför är dessa målgrupper prioriterade i stödgivningen.

Bland de senaste lanseringsstöden till importerad kvalitetsfilm finns bland annat två barn- och ungdomsfilmer. I den brittiska komedin, om att bli vuxen, "Submarine" (regi: Richard Ayoade, premiär 26 augusti) vill femtonåriga Oliver rädda sina föräldrars äktenskap och samtidigt förlora sin oskuld innan sin nästa födelsedag. I den animerade barnfilmen "En katt i Paris" (regi: Alain Gagnol och Jean-Loup Felicioli, premiär i december) lever katten Dino dubbelliv i Paris - på dagarna bor han hos den lilla flickan Zoe, på nätterna arbetar han tillsammans med en inbrottstjuv.

Den kulinariska roadmovien "The Trip", där de brittiska komikerna Steve Coogan och Rob Brydon spelar sig själva, medan de reser runt på den engelska landsbygden och provar sig igenom menyer på gourmetrestauranger. (regi: Michael Winterbottom, premiär 5 augusti)

Kanadensiska dramat "Nawals hemlighet", där ett ungt tvillingpar utforskar sin döda moders tragiska livshistoria i ett krigshärjat land. (regi: Denis Villeneuve, premiär 12 augusti). Bosniska "Cirkus Columbia", en berättelse om relationen mellan pappa och son, men också om hur ett land i balans och harmoni plötsligen hamnar i en avgrundsliknande konflikt. (regi: Danis Tanovic, premiär 5 augusti).

Hela listan med de filmer som har fått stöd finns på Svenska Filminstitutets hemsida.

| 30 juni 2011 14:30 |