Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 november 2020 | 23:15

Ska "Se upp för Jönssonligan" gå direkt till streaming?

Regissören Tomas Alfredson ber biopubliken om ursäkt. "Jag förstår att ni är besvikna."
Många hade nog sett fram emot att fånga "Se upp för Jönssonligan" på bio. Men juldagens premiär ställdes in efter de senaste corona-direktiven, som fick Filmstaden att stänga sina biografer i fyra veckor.

Istället går filmen direkt till streaming, avslöjar regissören Tomas Alfredson idag. I ett öppet brev till biopubliken ber han alla besvikna om ursäkt:

"Nu har den här pandemin stängt ner biograferna och därmed biopremiären av "Se upp för Jönssonligan" på juldagen. Kanske kan man tycka att det är en skitsak i det stora hela, men är det något vi behöver just nu så är det att få skratta tillsammans."

Alfredson berättar vidare att han har fått "många miljoner i stöd från Svenska Filminstitutet", pengar som är svenska folkets.

"Jag har fått förtroendet att få använda dessa pengar och nu skäms jag som en hund (...) "Se upp för Jönssonligan" ska ha premiär på en streamingsajt med start från juldagen. Jag tycker det är taskigt och orättvist för alla er som siktar in er på att få se den här filmen. Det måste finnas andra vägar att göra den här filmen tillgänglig för ALLA."
 
Han avslutar med att han hade hoppats på en mer kreativ lösning än att "stänga in filmen bakom en betalvägg".
 
 
Det rapporteras om att C More är streamingtjänsten som ska släppa "Se upp för Jönssonligan" den 25 december. Varken C More eller distributören SF Studios har bekräftat detta. Vi lär få veta mer de kommande dagarna.
 
Ser du hellre "Jönssonligan" på bio 2021, eller på streaming i jul? Kommentera nedan.
| 22 november 2020 23:15 |