Film

Skribent

Mats Karlsson

8 april 2011 | 13:35

Se film på tåget

(Bilder: Ulf Berglund) SJ och film2home lanserar inom kort en ny tjänst som resulterar i att resenärerna kan se film direkt på tågen.

Igår anordnades en pressträff för den nya filmtjänsten på SJ:s tåg. MovieZine var inbjuden och passade på att testa tjänsten. Men en laptop i högsta hugg klev jag och andra journalister ombord tåget och pluggade in oss. Det är en relativt simpel tjänst att använda och enda kravet är att man har en dator med sig.

För att att vi skulle hamna i rätt miljö hade SJ bokat en vagn på ett tåg som skulle åka till Gävle och tillbaka till Stockholm igen. Under de timmarna resan tog passade både SJ och film2home att berätta om tekniken och om portalen i korta drag. SJ:s teknikavdelning berättade att man hade lagt ner mycket tid på att lösa problemet med att streama på något som susar fram i 200 km i timmen, men man hade knäckt den nöten.

Tjänsten var väldigt enkel att greppa och det tog knappt en minut innan man hade fått igång filmen, som i mitt fall blev "Hot Tub Time Machine". Min testvisning medförde sig inga problem överhuvudtaget, utan flöt på riktigt bra, bra kvalité med möjligheten att se filmen i fullskärmsläge. Det vill säga inte helt olikt film2homes egen tjänst på deras hemsida på nätet.

SJ och film2homes plan och ambition är att börja med en testperiod som inleds 14 april med X2000 och i augusti kommer tjänsten finnas tillgänglig på de 20 nya tågen som SJ har beställt.

När testperioden är över och när tjänsten är i full drift kommer prislappen ligga mellan 29-49 kr per film, beroende på vilken film man väljer. Barnfilmer kommer dock vara det billigaste filmalternativet.

| 8 april 2011 13:35 |