Film

Skribent

Mats Karlsson

21 juni 2012 | 23:01

Så blir "Enkelstöten"

Henrik JP Åkesson och Mattias Olsson som ska filmatisera "Enkelstöten" berättar om det kommande projektet för MovieZine.

För några dagar sedan blev det klart att regissörsduon Mattias Olsson och Henrik JP Åkesson som förra året gjorde thrillern "Försvunnen" med Kjell Bergqvist i huvudrollen, kommer att filmatisera Tomas Arvidssons bok "Enkelstöten". Vi ringde upp radarparet för att ta reda på vad deras planer är för filmatiseringen.

Vad har ni fått för reaktioner på att ni ska filmatisera "Enkelstöten"?

- Det har varit väldigt positiva reaktioner. Det är många som blivit överraskade över vilken bok vi valt att filmatisera och det är ju så klart roligt. Vi känner redan nu att förväntningarna är höga - boken har väldigt många fans.

Har ni kommit fram till hur karaktärerna blir i filmen?

- Det kommer kretsa kring Jan Bertilsson och Gunnar Stensson samt deras familjesituationer. Historien kommer att basera sig på Tomas Arvidssons bok men blir annorlunda än 80-talsserien som idag kan kännas ganska daterad. Vår ambition är att ta historien fram till modern tid.

TV-serien "Dubbelstötarna" med Frej Lindqvist och Björn Gustafsson.

Det får mig att tänka på Spike Lees "Inside Man". Blir det mer åt det hållet?

- "Inside man" utspelar ju sig främst under de timmar som rånet äger rum, "Enkelstöten" handlar mer om tiden innan och efter själva rånet. För oss är det viktigt att fånga känslan från boken, som är spännande med samtidigt skriven med en humoristisk ton.

Hur långt har ni kommit med rollbesättningen?

- Vi håller på och diskuterar med en skådespelare som har uttryckt sitt intresse för Jan Bertilsson, men vem det är återkommer vi till. Vi vill först få klart manuset innan vi säger några namn.

Om vi blickar ännu längre fram, har ni hittat en distributör?

- Ja, vi har en distributör som också kommer vara samproducent. Vi har även fått utvecklingsstöd av SFI.

När planerar ni att dra igång inspelningen?

- I en perfekt värld där allt går enligt planerna så startar vi i augusti nästa år, men det är mycket som ska gå i lås innan vi är där.

| 21 juni 2012 23:01 |