Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 december 2020 | 12:00

Rullarna som skrämde oss 2020 - årets 10 bästa skräckfilmer!

Religiösa fanatiker, traumatiserade flyktingar och osynliga kvinnomisshandlare. Skräckåret år 2020 var knappast muntert – men läskigt.
Liksom med allt i världen var skräckfilmsåret 2020 inte som andra. Större franchise-titlars planerade biografsläpp sköts fram och istället var det på streamingsajter skräckälskarna fick leta fram de flesta av genrens nya bidrag.
 
Lyckligtvis fanns mycket sevärt att välja på, främst inom indiefilm men även vissa bredare titlar inte sällan signerade Blumhouse. Ett återkommande tema är sociala samhällsproblem som kanske inte leder till lättuggad popcornskräck men desto mer minnesvärda och skrämmande filmupplevelser. Här är 2020 års bästa skräckfilmer.
 
 

10. Blood Quantum

 
Något så ovanligt som intelligent zombiesplatter med ett samhällskritiskt budskap. När ett virus som förvandlar folk till blodtörstiga bestar bryter ut visar det sig att ursprungsbefolkningen i ett isolerat reservat är immuna – nu måste de konfrontera konflikter bland både sina egna och utomstående som söker skydd.
 
 

9. The Lodge

 
Österrikiska regiduon Severin Fiala och Veronika Franz skrämde oss med läskiga barn och mammor i ”Goodnight Mommy” och deras första engelskspråkiga film är inte direkt mildare. Ung kvinna (en suverän Riley Keough) lämnas ensam med sina två blivande styvbarn i en stuga där snart underliga saker börjar hända – är det på riktigt eller bara i hennes huvud?
 
 

8. Come to Daddy

 
En musiker reser till isolerat hus på Oregons kust för att återförenas med sin pappa men upptäcker snart att allt inte står rätt till. Brutalt våldsam och rå thriller med oförutsägbara twistar och ännu en kul huvudroll i genren för Elijah Wood. Lovande regidebut för nyzeeländska producenten/manusförfattaren Ant Simpson ”(ABCs of Death”, ”Turbo Kid”).
 
 

7. Black Box

 
Spöken som hemsöker det undermedvetna är temat i den här fyndiga variationen på bekanta skräckfilmsgrepp. Stjärnskottet Mamoudou Athie är strålande som en änkling och ensamstående pappa som får chansen att bearbeta sin minnesförlust i en effektiv – men farlig – experiementell behandling. Stark historia med mer kalla kårar än billiga hoppa till-effekter.
 
"Black Box" finns att streama på Amazon Prime Video.
 
 

6. The Pool

 
Thailändskt bidrag till genren med ensamma människor som kämpar mot mäktiga djur. Här är det en videoscenograf som blir fast i en enorm, övergiven pool tömd på vatten. Som om att hålla sig själv och sin gravida flickvän inte är svårt nog så gör en hungrig krokodil honom snart sällskap. Intensiv, svettig thriller utnyttjar både miljön och nämnd reptil väl med några blodiga effekter som bonus.
 
 

5. Host

 
Found Footage-genren får Zoom-behandlingen under årets epidemi med den här skräckisen som liksom ”Unfriended” utspelar sig helt online. Några väninnor kontaktar den andra sidan via ett medium men får en otäck ande som vill dem illa på halsen. Eventuell brist på story kompenseras med råga av intensitet, kalla kårar och rejäla hoppa till-effekter.
 
 

4. Freaky

 
En slasher-version av “Freaky Friday” är det enkla men fyndiga upplägget i den här popcornskräckisen från Blumhouse och ”Happy Death Day”-regissören Christopher Landon. Tonåriga Kathryn Newton och seriemördaren Vince Vaughn byter kroppar vilket resulterar i såväl missförstånd som våldsamma mord. Kul, opretentiös och blodig underhållning med rejäl glimt i ögat.
 
 

3. His House

 
Flyktingars trauman skildras i det här gripande Netflix-dramat – men inte på det sätt du kanske väntat dig. Vi följer ett par som flytt från Sydsudan till England och placeras i ett rangligt hus i Londons förorter. Ett barn som förlorats på vägen börjar snart spöka tillsammans med andra hotfulla gastar. En annorlunda men likväl effektiv rysare om att hemsökas av sitt förflutna.
 
"His House" finns att streama på Netflix.
  
 

2. The Invisible Man

 
H.G. Wells klassiker “Den osynlige mannen” har bearbetats i en rad filmatiseringar genom åren men sällan så effektivt som här. För en omväxlings skull i offrets perspektiv, en utsatt kvinna (alltid utmärkta Elisabeth Moss) vars destruktiva man blir ännu hotfullare som osynlig. Galant kombination av samhällskommentar och effektiv nagelbitarspänning.
 
 

1. Saint Maud

 
Brittiska regissören Rose Glass kan stoltsera med årets troligen starkaste filmdebut. En psykologisk rysare som kan mäta sig med såväl ”Repulsion” och ”Exorcisten” som Bergmans ”Persona”. Svenskfödda Morfydd Clark är suverän som den fanatiskt religiösa sköterskan vars påfunna uppdrag att frälsa omgivningen leder henne in i en spiral av galenskap.
 
Vilka är dina skräckfavoriter från året 2020?
| 27 december 2020 12:00 |