Film

Skribent

Alexander Svensson

28 september 2023 | 06:01

Kvällens tv-tips: Viggo Mortensen och Mahershala Ali i kontroversiell Oscarsvinnare

"Green Book" vann Oscarn för 2018 års bästa film, och innehåller två lysande rollprestationer från sina huvudrollsinnehavare, men blev också kritiserad från vissa håll. Ikväll finns den att se på åttan.
2018 begav sig Viggo Mortensen och Mahershala Ali ut på roadtrip i en film som fick både ris och ros. Mortensen spelar här italiensk-amerikanske bouncern Tony Lip som, anställs av det afroamerikanske pianogeniet Don Shirley (Ali) för att köra och skydda honom på en turné genom den amerikanska södern där de ställs öga mot öga med både rasism och homofobi.
 
“Green Book” hyllades av kritiker för alltifrån skådespeleri till manus. Alis insats som pianisten Don Shirley prisades vitt och brett, och han fick ta emot sin andra Oscar för bästa birollsinnehavare (den första fick han för “Moonlight” två år innan).. Även Viggo Mortensens insats fick stort beröm, och dynamiken och kemin mellan de två är en av filmens starkaste kort.
 
 
“Green Book” prisades också för hur den kommenterade rasism, även om det är här åsikterna börjar delas, då en del ansåg att filmen hade ett “white savior”-narrativ, där den vite karaktären ständigt räddar den svarte. En annan kontrovers kom från Don Shirleys efterlevande släktingar, som hävdade att relationen mellan Shirley och Lip inte alls var lika djup eller vänskaplig som filmen får det att verka.
 
Trots kontroverserna blev “Green Book” så hyllad att det finns en hel Wikipedia-sida dedikerad till alla priser filmen fick. Inte minst blev det tre Oscarsvinster (bästa film, bäste manlige birollsinnehavare och bästa originalmanus).
 
Var “Green Book” rätt vinnare? Slå på Kanal 8 klockan 21:00 ikväll och se själv!
 
| 28 september 2023 06:01 |