Skribent

Mats Karlsson

21 februari 2011 | 21:10

Oscarsakademien säger nej till Banksy

Gatukonstnären Banksy som är Oscarsnominerad för sin dokumentär "Exit Through the Gift Shop" kommer inte få anlända till Oscarsgalan i förklädnad.

Gatukonstnären Banksy vars identitet är okänd för allmänheten har av just den anledningen burit en apmask för att skydda sin identitet. Hans dokumentär "Exit Through the Gift Shop" fick en hedrande Oscarsnominering och eftersom att han fortfarande vill bevara sin identitet hemlig har han begärt tillstånd från Oscarsakademien att komma till Oscarsgalan i sin klassiska apmask.

Nu säger Banksy till brittiska Metro att hans udda begäran har blivit avslagen av Oscarsakademien. Deras anledning till beslutet är att de är rädda för att fler människor i apmask ska dyka upp på Oscarsgalan.

- Det roliga men oroande scenariot är om filmen vinner och fem killar i apmask kommer upp till scenen för att ta emot priset och som alla hävdar att de är Banksy. Vem ska vi då ge priset åt?, säger Bruce Davis på akademien.

Ett vettigt argument från akademien, men likväl löser det inte problemet. Faktum är att man flyttar problemet till det tillfälle, då man planerar att överräcka Oscarsstatyetten till Banksy. Det finns ju en uppenbar risk att akademiens farhåga med flera personer i apmask inte försvinner till den tidpunkt man planerar att lämna över statyetten.

| 21 februari 2011 21:10 |