Spel

Skribent

Vanja Tomin

15 november 2022 | 11:00

Norska regissören Morten Tyldum gör film om gamern Mats "Ibelin" Steen

Den kommande filmen kommer att produceras av den Oscar-belönade studion Vendôme Pictures som står bakom "CODA".
Morten Tyldum, den norska regissören bakom bland annat "The Imitation Game" med Benedict Cumberbatch, ska regissera filmen om Ibelin, baserad på den sanna historien om den norske World of Warcraft-spelaren Mats Steen.
 
Mats, mer känd som Ibelin från "World of Warcraft", dog vid 25 års ålder till följd av sjukdomen som präglat hans liv, men han hann påverka många människors liv. 
 
 
Mats föddes med en sjukdom som gjorde att han tappade mer och mer muskelmassa och dog till slut bara 25 år gammal. Hans föräldrar trodde att han inte hade några vänner och levde ett isolerat liv. Först efter att han hade dött upptäckte hans föräldrar hur många vänner han faktiskt hade och hur mycket han hade betytt för dem.
 
 
Hans begravning hölls i ett kapell i Oslo, människor från hela Europa dök upp för att hylla Mats, som de kände genom hans smeknamn i onlinespelet "World of Warcraft" - Ibelin. Hans vänner höll hjärtliga och varma tal om hur Ibelin hade berikat och förändrat deras liv till det bättre. 
 
- Ända sedan jag hörde talas om Mats och träffade hans familj är det här en historia som jag kände att jag behövde delas med världen, säger Morten Tyldum.
 
 
Mats Steen riktade in sig på rollspelsdelen i "World of Warcraft" och träffade många nya vänner online, särskilt genom den exklusiva guilden Starlight, som funnits i flera år och sägs existera än idag.
 
Mats vänner i spelet hade till en början ingen aning om hans handikapp men efterhand började Mats dela med sig av sin dagliga blogg, där han skrev om sitt liv och de hinder han mötte som rullstolsburen.
 
När Mats spelade som Ibelin älskade han att simma, springa och röra på sig så mycket som möjligt, han levde ut sina drömmar som var fysiskt omöjliga i verkligheten.
 
Large 65904872aaaf2b0d0808b907844d865c world of warcraft 4792002
 
Läs även exklusiv intervju: Hur startar man en karriär inom spelbranschen?
 
Morten Tyldum som ska regissera filmen om Ibelins liv, gör det på manuskript skrivet av Kyle Killen, mest känd från den kortlivade tv-serien "Awake" med Jason Isaacs, samt tv-serien "Halo" baserad på spelet med samma namn.
 
Den norska regissören fick sitt internationella genombrott 2011 med thrillern "Hodejegerne" eller som den heter på engelska, "Headhunters", där skådespelarna Aksel Hennie från "The Martian" och "Game of Thrones"-stjärnan Nikolaj Coster-Waldau är med.
 
 
Den Oscar-belönade studion Vendôme Pictures som ligger bakom succéfilmen "CODA" ska producera filmen om Ibelins liv. Studion har visat sig ha en erfaren hand med filmer av emotionellt slag och kommer förhoppningsvis visa en rättfärdig bild av Mats Steen utan att porträttera honom som ett offer för omständigheterna i hans liv. 
 
Det finns inget planerat datum för när filmen om Ibelin ska släppas, det enda vi vet är att majoriteten av filmen kommer spelas in i USA. Så tills dess, spring, simma och var snäll mot dina vänner online, för det är vad Ibelin hade velat. 
 
Har du en nära vän du "bara" träffat online?
| 15 november 2022 11:00 |