Film

Skribent

Mats Karlsson

14 december 2011 | 21:01

"Nolan älskar IMAX-formatet"

MovieZine har sett de första sex minuterna ur "The Dark Knight Rises" på IMAX - här är våra tankar om prologen.

Dessvärre har vi ingen IMAX-biograf på svensk mark, så alternativet för att få se dessa visningar är att bege sig till London och det var precis det som MovieZine gjorde. Obs! Denna artikel innehåller spoilers!

Warner Brothers samlade ihop utvald brittisk press och även gäster från övriga Europa för att visa sex minuter från den kommande "The Dark Knight Rises". I Los Angeles visades denna prolog i förra veckan och hyllningarna har obarmhärtigt skövlat in. "Holy crap" och "This is f**king awesome" är några av åsikterna som har fällts om denna specialvisning.

Så förväntningarna var relativt höga när vi klev in i IMAX-biografen i Waterloo, London. Skulle Christopher Nolan kunna toppa prologen från "The Dark Knight"? Innan vi blev insläppta i biografen samtalade jag med några stycken personer, en italiensk journalist som knappt visste vad han skulle få se och med en brittisk journalist som fullkomligt stod och hoppade och visste inte hur han skulle kunna hålla sig till visningen. "If this is crap, I will definitely resign!"

Men innan jag börjar med att tala om vad jag själv tyckte om visningen måste jag ställa mig i ledet och verkligen lyfta på hatten för IMAX. Oavsett innehåll så är IMAX-upplevelsen helt fantastisk. Närvarokänslan är magnifik och jag tvivlar starkt på att man kan få ut mer av en film än så här.

Producenten Emma Thomas började med att berätta varför man hade valt att visa denna prolog och varför Nolan har Imax som sitt absoluta favoritformat.

- Christopher Nolan älskar verkligen IMAX-formatet och han är allt annat än svår att övertyga om att spela in film i detta fantastiska format. Vår plan och ambition är att ge er en upplevelse utöver det vanliga och denna prolog kommer också att visas innan "Mission: Impossible - Ghost Protocol" på samtliga IMAX-biografer.

Vad tyckte jag om prologen?

Jag gillade verkligen denna prolog. Nolan visade upp sina intentioner med filmen på ett bra och innovativt sätt. Inledningen är lagom mystisk och inte alls så förutsägbar som man kunde befara. Nolan introducerar filmens stora skurk Bane (Tom Hardy) på ett något oväntat sätt som utspelar sig på ett plan. Introduktionen av Bane är inget annat än häpnadsväckande och man får tveklöst hjärtat i halsgropen av Banes tillvägagångssätt. Vi får se en orädd, hänsynslös och våghalsig skurk och det finns all anledning för Batman att ta honom på fullt allvar. När den effektfulla scenen är över visas korta små klipp på resterande karaktärer, Catwoman (Anne Hathaway), polisen John Blake (Joseph Gordon-Levitt) och givetvis Batman (Christian Bale). Prologen slutar med att vi får se någon som liknar Bane slänga Batmans mask på marken.

En bra introduktion av Bane, men trots det är jag fortfarande inte övertygad om att han kommer toppa Heath Ledgers gestaltning av The Joker i "The Dark Knight". Prologen var häpnadsväckande och bitvis maffig, men självfallet mycket tack vare IMAX. Jag blev inte totalt hänförd som många andra har blivit, men det bådar verkligen gott. Jag tror dock att inget Batman-fan kommer bli besviken. Nolan vet verkligen hur han ska göra för att tillfredsställa fansen och mycket tyder på att han har en del godbitar att bjuda på i denna uppföljare.

"The Dark Knight Rises" går upp på biograferna 25 juli 2012.

| 14 december 2011 21:01 |