Serie

Skribent

Alexander Svensson

30 januari 2024 | 19:00

Netflix har tagit sexismen ur "Avatar: The Last Airbender"

Karaktären Sokka har fått en uppdaterad kvinnosyn när "Avatar: The Last Airbender" blir live-action-serie.
Netflix live-action-adaption av hyllade animerade serien “Avatar: The Last Airbender” är bara en månad bort. Men en exakt kopia av originalet ska fans inte förvänta sig, åtminstone inte när det rör karaktären Sokka, som är är en av huvudkaraktären Aangs följeslagare.
 
I originalserien har Sokka nämligen en tendens att uttrycka sexistiska uppfattningar om kvinnor, i stil med repliken: “Tjejer är bättre på att laga byxor än killar, och killar är bättre på att jaga och slåss.” Den sortens repliker kommer vi dock inte få höra från Sokka hos Netflix. Detta enligt Kiawentiio, som spelar karaktären Katara i den nya serien, i en intervju med EW.
 
- Det känns som att vi tog bort hur sexistisk Sokka var. Jag tycker att det fanns många ögonblick i originalserien som var tveksamma.
 
Ian Ousley som Sokka, Kiawentiio som Katara och Gordon Cormier som Aang. 
 
Skådespelaren Ian Ousley, som ska spela Sokka i Netflixadaptionen håller med:
 
- Ja, absolut. Det finns saker som ändrades eftersom det kan tolkas lite annorlunda.
 
Att ändra saker i adaptioner är alltid knepigt, och det kommer garanterat att finnas de som tycker att Netflix “Avatar: The Last Airbender” tar sig för stora friheter gentemot originalet, och att Sokkas sexism borde fått stanna kvar. Samtidigt är en adaption just en adaption, och inte tänkt att vara en kopia av originalet.
 
Vad tror du, kommer “Avatar: The Last Airbender” att bli en lyckad adaption, eller håller du dig till originalversionen?
 
| 30 januari 2024 19:00 |