Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 november 2020 | 16:30

Nästa tack! 9 skådespelare som byttes ut i kända filmroller

Mads Mikkelsen ersätter Johnny Depp i ”Fantastiska vidunder” men det är knappast första gången som skådespelare tar över filmroller.
Johnny Depp spelade den onda trollkarlen Grindelwald i de två första ”Fantastiska vidunder”-filmerna. Men efter att ha förlorat en smutsig rättstvist mot en brittisk tidning bad Warner Bros stjärnan att stiga åt sidan varav danska Mads Mikkelsen tog över.
 
Detta är inte första – eller sista – gången som en skådespelare av valfritt skäl ersätts i en populär filmserie. I allt från superhjälte- till skräckfilm har en betydande karaktär fått ett nytt ansikte, med varierande resultat. Här är nio av de mest kända exemplen.
 
 

“The Avengers” - Edward Norton/Mark Ruffalo

 
Efter Eric Banas insats som Hulken 2003 så gjorde Marvel rebooten ”The Incredible Hulk” med Norton som den gröna superhjälten. Planen var att stjärnan även skulle spela i de kommande Avengers-filmerna men enligt rykten kom han inte överens med Marvel. Norton jobbade även med manuset men deltog nästan inte i någon PR för filmen. Han har senare sagt att han gillade att göra filmen men är glad att slippa mer då han inte vill fastna i ett fack. Ruffalo mottogs väl som ersättare för Avengers-serien.
 
 

”The Dark Knight” - Katie Holmes/Maggie Gyllenhaal

 
I den stjärnspäckade ”Batman Begins”, Christopher Nolans första del i sin Batman-trilogi, var den gamla ”Dawson’s Creek”-stjärnan Holmes insats som Rachel tveklöst den svagaste länken. Något som konfirmerades av en Razzie-nominering. När det kom till nästa del planerade hon ursprungligen att göra om rollen men valde istället att göra floppen ”Mad Money”. Gyllenhaal tog över och gjorde Batmans kärlek rättvisa även om vissa fans inte heller då var nöjda.
 
 

“Eclipse” - Rachelle Lefevre/Bryce Dallas Howard

 
Ett exempel på ord mot ord mellan skådespelare och producenter. Efter de två första filmerna i den framgångsrika “Twilight”-serien så var Lefevre redo att fortsätta spela vampyren Victoria. Hon tackade nej till flera filmprojekt och tog endast andra roller som gick att filma på kort tid. Ändå ersattes hon av Howard på grund av att hon, enligt producenterna, var upptagen med en annan film. Denna filmades dock på tio dagar och skådespelaren var noga med att inspelningarna inte skulle krocka.
 
 

“Hannibal” - Jodie Foster/Julianne Moore

 
Foster fick sin andra Oscar för rollen som FBI-agenten Clarice Starling i ”När lammen tystnar” och filmens enorma framgång resulterade i en oundviklig uppföljare. Foster sa tidigt att hon ville göra filmen med motspelaren Anthony Hopkins. Men trots att denne gick vidare med projektet så tackade Foster nej då hon ansåg att den nya filmen förrådde originalkaraktären med negativa attribut. Hon valde istället att göra filmen ”Flora Plum” och Moore tog över rollen.
 
 

“Harry Potter och fången från Azkaban” - Richard Harris/Michael Gambon

 
Irländska veteranen var perfekt som den vise mentorn och rektorn Dumbledore i de två första filmerna om Harry Potter. Han avled dock i cancer 72 år gammal tre veckor innan den andra släpptes, trots att han var fast besluten att upprepa rollen. Landsmannen Gambon tog över och levererade sin egen tolkning även om han lade på en lätt irländsk accent som hyllning till Harris. En del fans upplevde honom något hårdare i början men han värmde upp sig i rollen i de följande filmerna.
 
 

 “Iron Man 2” - Terrence Howard/Don Cheadle

 
Howard spelade sidekicken Rhodey till Robert Downey Jr:s superhjälte och var kontrakterad till minst två filmer till. Men enligt skådespelaren själv så erbjöds han enbart en åttondedel av den tidigare överenskomna lönen då filmskaparna påstod att filmen skulle bli framgångsrik oavsett. Howard har också berättat att Downey vägrade besvara hans telefonsamtal och att det troligen var han som förhandlade sig till delar av lönen. Howard hoppade av och Cheadle tog över i resten av Marvels franchise.
 
 

“Mumien: Drakkejsarens grav” - Rachel Weisz/Maria Bello

 
Weisz stora genombrott i Hollywood var som bibliotekarien och hjälten Brendan Frasers kärleksintresse Evelyn i blockbusterrullen ”Mumen” och dess lika framgångsrika uppföljare, ”Mumien – återkomsten”. När det var dags för en tredje film valde Oscarvinnaren att avböja och ersattes av Bello. Anledningarna sägs vara allt från att inte vilja filma i Kina i fem månader borta från sin familj eller spela mamma till en 21-åring. Men främst – och troligast – för att manuset var för dåligt vilket stöds av filmens usla mottagande.
 
 

“Terror på Elm Street 4” - Patricia Arquette/Tuesday Knight

 
Oscarvinnaren Arquette filmdebuterade som Kristen i den tredje delen om mardrömsmördaren Freddy Krueger och gjorde ett starkt intryck som hjältinnan med förmågan att kontrollera drömmar. När hon tillfrågades om att återvända till en fjärde film hade hon börjat få större, seriösare roller och då hon ville undvika skräckstämpeln tackade hon nej. Motspelare blev besvikna och ersättaren Knight har berättat i dokumentärer att hon kände sig malplacerad och ovälkommen som resultat.
 
 

”Tillbaka till framtiden 2” - Claudia Wells/Elisabeth Shue

 
Wells var en ung skådespelare med karriären framför sig när hon fick rollen som Michael J Fox flickvän Jennifer i 80-talskomedin. När det var dags för en uppföljare hade dock hennes mamma blivit allvarligt sjuk i cancer och hon tackade nej för att vara med sin familj. Shue, känd från ”Karate Kid”, tog över rollen i både tvåan och trean. Wells tog en längre paus från skådespelandet men när hon återvände på 2000-talet fick hon så småningom chansen att upprepa rollen som Jennifer i ett TV-spel.
 
Vilka ersättningar av skådespelare på film har funkat bäst eller sämst enligt dig?
| 28 november 2020 16:30 |