Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 december 2020 | 19:00

Lär känna den nya Jönssonligan

Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt, Anders "Ankan" Johansson och David Sundin gör folkkära rollfigurer i en egen, modern tappning.
Nya Jönssonligan är lite som den gamla - fast ändå inte. Vanheden, Sickan, Doris och Harry är tillbaka, men de nya skådespelarna hoppas att publiken accepterar deras lite annorlunda karaktärer. Tanken har inte varit att kopiera det vi minns från 80-talets komedier, utan att sätta grunden för en ny franchise.
 
Som en av manusförfattarna bakom ”Se upp för Jönssonligan” fick Henrik Dorsin den svåra uppgiften att ta en folkkär filmserie in i 2020-talet:

- Vi har försökt tänka: vad är det för film man skulle vilja ha nuförtiden? Vi var överens om att vi vill göra en snäll familjefilm. En film för hela familjen, inte en barnfilm. När jag såg på gamla Jönssonligan upplevde jag det som att jag såg en vuxenfilm, säger Dorsin till MovieZine.

- Det har varit ett mörkt år, då kan en sån här film vara som en liten kladdkaka. Precis vad man behöver. Något som känns både tryggt och generöst.

Vad är då det perfekta receptet för en lyckad Jönssonligan-kaka? Dorsin svarar:

- Det finns vissa saker som ska uppfyllas. Det viktiga för mig är att de inte har tillgång till en massa högteknologiska prylar, eller kontakter. Det handlar om att de kan överlista folk med saker man har hemma i garderoben eller i skafferiet. En dammsugare, en frisbee och en tennsoldat. Det tycker jag är filmernas DNA. Det är vad som gör en Jönssonligan-film.
 

Här är det nya gänget i Jönssonligan

 
 
Ragnar Vanheden är i Anders ”Ankan” Johanssons version en del av en dysfunktionell familj:

- Ragnar är i den här filmen en förvuxen pojke som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Det har satt ganska djupa spår i Vanheden. Sen har ligan alltid varit Vanhedens flykt från det där livet där han inte vill vara. När det är dags för kupp - då är Ragnar överlycklig!, säger Johansson.

- För mig som gjort så lite film var det som om en blixt slog ned i mitt skrivbord. Men något roligare kan man inte tänka sig! Jag var så jäkla nervös när jag skulle äta lunch med Tomas (Alfredson, regissören) för första gången, jag stod och valde kostym i två timmar.
 
 
Henrik Dorsin tar sig an den ikoniske karaktären Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson med yttersta respekt:

- De gamla filmerna har samma ikonstatus även för mig. Jag är ganska olik Gösta Ekman, i framför allt fysionomin. Men det jag tröstade mig med var att återvända till grundmaterialet, det vill säga den danska Olsenbanden och titta på de filmerna. Hur har han gestaltats där? Jag såg även de norska filmerna. Utifrån både Gösta Ekman, Ove Sprogøe som spelar i de danska och Arve Opsahl i de norska försökte jag att förstå - vad har den här figuren för plats i ligan?

- Men när man väl är på inspelningen, då gör man det bara. Vi vet att jämförelsen kommer finnas, men målsättningen är att filmen ska vara så pass engagerande i sig, att i slutet så är det här Jönssonligan.
 
 
Harrys fru, charmiga Doris har i Hedda Stiernstedts gestalt blivit en självklar del av ligan:

- Det var jätteviktigt för mig att gå in och göra Doris 2020, att hon fick vara en del av ligan och inte bara någons fru. Jag och Tomas pratade mycket om vad kärnan i Doris är, Birgittas Doris alltså - vad har hon för egenskaper och hur kan vi tolka dem idag?

- Jag kände att jag personligen är lite småtrött på den här kvinnliga superhjälten vi sett mycket av på senare år, en actionhjälte som är precis som en kille. Om man ska göra en tuff tjej, varför kan inte hon också älska läppstift? Det kändes fräschare. Så Doris är fortfarande förhoppningsvis väldigt varm och moderlig, hon tar hand om alla. Samtidigt som hon är tuff. Det är fortfarande ganska kort avstånd mellan tanke och mun, som det var i de gamla. Hon säger det som faller henne in.

- Det hade varit dömt att misslyckas om Dynamit-Harry eller Doris var exakt samma igen. Då hade alla blivit missnöjda. Man måste som tittare ta av sig de där glasögonen och försöka se vad vi har gjort nu, menar Stiernstedt.
 
 
David Sundins Harry är inte heller exakt den Dynamit-Harry vi minns:
 
- Harry är en familjefar som inte håller på med dynamit eller är gravt alkoholiserad… Sickan är väl den som är mest lik den gamla. Han är en ensamvarg och ett geni. Vi andra har fått nya attribut och det är egentligen bara namnen som består.
 
- Jag tror att publiken kommer komma in med armarna i kors och tänka: ”Jaha, hur har de löst det här? Vad är likt och olikt?” Men sen tänker man inte på det. Det är så pass mycket som är nytt och annorlunda. Det är ett gäng som gör de här grejerna ihop, krångliga och komplicerade kupper. Det är spännande och väldigt roligt. Så man tänker inte så mycket på de gamla filmerna, hoppas David Sundin.
 

Streama "Se upp för Jönssonligan" på C More...

 
 
"Se upp för Jönssonligan" finns att streama på C More på juldagen. Filmen släpps redan kl. 02. 
| 23 december 2020 19:00 |