KRÖNIKA

Skribent

Agnes Holmgren

15 februari 2020 | 15:00

Missat "Outlander"? Grattis, du har något fantastiskt framför dig!

Fenomenet “Outlander” är en fantasyserie som vissa inte riktigt förstått sig på, och har därav valt bort serien. Men är “Outlander” den nya tappningen på “Game of Thrones”? Vi har svaret till dig!
Serien är baserad på en bokserie gjord av Diana Gabaldon. Det utspelar sig under andra världskriget när sjuksköterskan Claire Randall och hennes man Frank reser till Skottland för deras smekmånad.
 
En dag lämnar Claire hotellrummet och kommer inte tillbaka, hon har transporterats 200 år tillbaka i tiden och hennes säkerhet hotas. På 1700-talet träffar Claire en man vid namn Jamie Fraser och det är där deras resa startar. Men kommer Claire någonsin komma tillbaka till 1900-talet igen?
 
“Outlander” är en serie om tidsresor och vad man är villig att göra för de man älskar.
 
Large 51d4816e80064a62cd3c978c100e30fe outlander season 5 still fiery cross 1014x570
 
Det bästa med “Outlander” är att ingen säsong är den andra lik. “Outlander” är en händelserik serie fylld av romantik, drama, action och äventyr, serien lämpar sig för alla människor då den innehåller mycket av allt. Man får uppleva fantastiska Skottland och dess underbara miljöer, och enastående berättelser. Allt i serien är extremt välgjort och trovärdigt, man får uppleva en helt ny värld. Det är även ett enastående skådespel man bjuds på och känslorna de visar är något man själv upplever. Det känns som att man i ett tidigare liv har varit med i “Outlander”. 
 
Om du läser detta men tänker att detta låter bara som ett stort flummigt kärleksdrama, då kan du börja tänka om. Det är en del kärlek i serien men det du tror ska hända, händer inte. Precis som i “Game of Thrones” tar “Outlander”-författaren Diana vänster när man tror att serien ska ta höger. 
 
Large 51d4816e80064a62cd3c978c100e30fe outlander season 5 promo 1 1014x570
 
När vi träffade Sam Heughan (Jamie Fraser) frågade vi varför han tror att serien har blivit en sån succé och han svarade att det beror på kärleken mellan honom och Claire.

- Jag tror det dels att det beror på den stora fanbase som redan fanns över böckerna, många kände till “Outlander” redan innan serien kom. Jag tror även att många är fascinerade av Skottland och relationen mellan Jamie och Claire. Det är många som själv vill uppleva den kärleken de har för varandra. Det är en väldigt unik och nischad serie. Vi är lyckligt lottade över att få ta del av det.
 
Det är en serie med starka känslor som kommer att göra ett avtryck i ditt liv. När du väl har börjat se igenom första avsnitten kommer du att ha svårt att sluta titta, man vill bara fortsätta veta vad som kommer att hända. 
 
Jag träffade också Richard Rankin som spelar Roger sedan säsong tre, och frågade vad han skulle säga för att övertyga någon att börja se på “Outlander”. Hans svar var att det är en välgjord serie som tilltalar alla. 

- Jag skulle säga att det är en väldigt välgjord serie, man missar en helt ny värld om man inte ser på den. “Outlander” tilltalar alla typer av människor då serien verkligen innehåller allt möjligt. Det har även kommit ut fyra hela säsonger och människor älskar att sträckkolla på serier. Det är även ett plus att jag är med i den!
 
Large 51d4816e80064a62cd3c978c100e30fe outlander season 5 still claire apothecary 1014x570
 
Serien ger oss också mervärde då den lär oss om världens historia och man får en helt ny syn på hur människor levde förr i tiden. Man upplever verkligen hur långt vi har kommit från hur det var då. 
 
En fråga man ställer sig under seriens gång är om ett parallellt universum kan finnas på riktigt? Och hur coolt hade inte det varit? Vi ställde den frågan till Caitriona Balfe (Claire Randall) och hon svarade att hon trodde att det fanns på riktigt. 

- Ja, varför inte. Forskare säger att finns på riktigt, till exempel strängteorin där de påstår att det finns flera universum som existerar samtidigt.
 
Vi frågade även Caitriona om hon tyckte att “Outlander” är det nya “Game of Thrones” men hon menar att det är en stor skillnad mellan serierna på grund av författarna. 
 
- “Game of Thrones” passerade böckerna tidigt i serien och vi har ingen chans att göra det då Diana är en snabbare författare.
 
 
Oavsett om du gillade “Game of Thrones” eller inte är detta en serie du inte vill missa. Ta på dig myskläderna och bädda ner dig i soffan för du har en helt ny värld att upptäcka! 
 
Säsong 1-4 finns att streama på Viaplay. Där släpptes idag också premiäravsnittet på säsong 5.
| 15 februari 2020 15:00 |