Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

17 juni 2020 | 18:00

Marisa Tomei: "Det var riktigt läskigt där ett tag"

MovieZine har snackat med den Oscarsvinnande "Spider-Man"-skådespelerskan Marisa Tomei, om rollen i Judd Apatows nya komedifilm "The King of Staten Island".
Redan 1993 vann skådespelerskan Marisa Tomei en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin insats i "Min kusin Vinny". Under de snart 30 åren som har gått sedan dess har hon Oscarsnominerats ytterligare två gånger, för sin biroller i "In the Bedroom" och "The Wrestler". Men på senare tid är hon troligtvis mest känd för rollen som den allt annat än tantiga versionen av faster May Parker, vid sidan om Tom Hollands "Spider-Man", som kommer tillbaka för femte gången när nästa "Spider-Man"-film släpps under 2021 (om den inte skjuts fram på grund av pandemin).
 
Redan i juli kommer vi däremot att kunna se Tomei i en annan, oerhört välspelad, biroll. Judd Apatow, regissören och manusförfattaren bakom filmer som "Trainwreck", "På smällen" och "The 40 year-old virgin", är nämligen tillbaka med en ovanligt djup och känslosam komedi. "The King of Staten Island" handlar om Scott (Pete Davidson), en 24-årig man som fortfarande bor hemma i sin mammas (Tomei) källare - från vilken han försöker hantera sin depression och sina mentala svårigheter, efter att ha förlorat sin brandmansfarsa i en brand 17 år tidigare.
 
Marisa Tomei som Mona Lisa Vito i "Min kusin Vinny" (1992).
 
"The King of Staten Island" bygger till ungefär 75% på "Saturday Night Live"-komikern Pete Davidsons verkliga liv, med skillnaden att karaktären Scott (vilket var hans pappas förnamn) aldrig blev en framgångsrik komiker - utan drömmer om att bli en tatuerare. Tomei spelar Scotts mamma, en roll som bjuder på förvånansvärt lite komedi men mängder av känslor, där hon levererar på topp i varje scen. Med tanke på hur få nya filmer som har släppts i år vore det inte särskilt förvånande om Tomei fick sin fjärde Oscarsnominering, för bästa kvinnliga biroll, lagom till nästa års gala.   
 
MovieZine fick en exklusiv intervju med Tomei, som fastnade i karantän i Los Angeles när coronapandemin svepte in över USA, över Zoom. Efter några tekniska svårigheter kunde vi sätta igång, några minuter innan 01.00 svensk tid. Under vårt samtal med Tomei berättade hon om arbetet med "The King of Staten Island", standup-komikernas ständiga improviserande och slutligen hinner vi även byta några ord om faster May och "Spider-Man". 
 

"Jag baserade inte min karaktär på henne"

 
Marisa Tomei som Margie och Pete Davidson som Scott i "The King of Staten Island".
 
Mycket av "The King of Staten Island" är baserat direkt på Pete Davidsons eget liv och hans personliga problem med depression. Hur var det att arbeta med Pete?
 
- Det var otroligt enkelt, det känns på sätt och vis som att vi har känt varandra hur länge som helst. Jag vet inte om det beror på att vi båda är från New York, kanske? Jag minns att hans morföräldrar kom förbi inspelningarna med mat åt honom ett par gånger, vilket mina morföräldrar gjorde när jag började skådespela också. 
 
- Jag tror faktiskt att man valde att tona ned Petes egna problem i filmen. Vilket gjorde det enklare för mig i mina förberedelser, eftersom att för min karaktär var det bara att vara en mamma. Inte mamman till ett "problembarn". För det är inte den typ av film man har velat göra.
 
Träffade du Petes mamma?
 
- Ja, jag träffade henne. Hon är en fantastisk person! Jag baserade inte min karaktär på henne, men ville ändå träffa henne. Framför allt så tror jag att Judd [Apatow] ville att vi skulle träffa varandra. Vi hade faktiskt en ganska stel middag tillsammans i början av produktionen [skratt], där Pete verkade ganska nervös över att ha oss båda i samma rum... men Judd höll lyckligtvis samtalen igång och underhöll oss alla.
 

"De improviserar inte bara sina egna repliker"

 
Judd Apatow och Marisa Tomei under inspelningarna av "The King of Staten Island".
 
Judd har genom sina filmer visat att han förstår sig på komedi, Pete och Bill [Burr] är båda även kända som populära standup-komiker - blev det mycket improvisation under inspelningarna av era scener tillsammans? 
 
- Vi improviserade massor, varje dag. När man arbetar tillsammans med den där typen av komiker så kan de inte hjälpa det, de kan inte hålla sig... men det roliga är att de improviserar inte bara sina egna repliker utan kan helt plötsligt säga "vore det inte ännu roligare om du svarade såhär?". De tänker så himla snabbt i stunden att de hittar på repliker åt alla, haha. Det är så imponerande!
 
För oss som inte kommer från New York, vad är det som gör Staten Island så annorlunda från andra delar av staden?
 
- Saken med Staten Island, vilket vi driver med i filmen också, är att det inte är en stadsdel som folk besöker särskilt ofta - om man inte råkar bo där. Innan jag gjorde den här filmen hade jag nog bara varit där en handfull gånger. Jag tror till och med att dem försökte lämna New York och bli en egen stad någon gång i början av 90-talet, haha. Det är en helt annan känsla där på andra sidan bron.
 

"Det var riktigt läskigt där ett tag"

 
Marisa Tomeis roll som Peter Parkers faster fick inledningsvis kritik för att hon var för snygg, men hon är nu en av de mest populära sidokaraktärerna i de nya "Spider-Man"-filmerna.
 
Från mamma till Pete Davidsons alter ego till en modersfigur åt en helt annan Pete - som "Faster May" till Peter Parker i de enorma "Spider-Man"-filmerna.
 
- Fantastisk övergång, haha!
 
Tack! Det var väl ingen som missade den enorma skilsmässan mellan Marvel och Sony, där Tom Hollands tårar lyckligtvis kunde lappa ihop äktenskapet mellan megaföretagen igen. Det var väldigt nära att de kommande "Spider-Man"-filmerna skulle ha fått se väldigt annorlunda ut. Hur var den här tiden under "uppbrottet" för dig?
 
- Herregud, jag blev så otroligt lättad när det löste sig i slutet! Jag var inte involverad i de officiella samtalen på något sätt, så jag hade inte den inblicken när samtalen väl skedde. Men jag försökte ringa runt och höra mig för - och hoppades hela tiden att det skulle ordna sig. Jag kan verkligen inte vara lyckligare över att det löste sig, det var riktigt läskigt där ett tag.
 

"Min karaktär sitter tråkigt nog fast hemma i sitt hus hela tiden"

 
Marisa Tomei som May Parker och Tom Holland som Peter Parker.
 
Är det en stor skillnad mellan att arbeta på en gigantisk superhjältefilm för Marvel och en mindre film som "The King of Staten Island" för dig som skådespelerska?
 
- Både ja och nej faktiskt. Eftersom min "Spider-Man"-karaktär tråkigt nog sitter fast hemma i sitt hus hela tiden - så för mig känns det som en vanlig "mindre film" under mina scener, även fast det är en gigantisk Marvel-produktion egentligen. 
 
- Men sen kommer Jon Watts [regissören] från indiefilm-världen också. Sättet han arbetar på under inspelningarna påminner väldigt mycket av den typen av filmer. Han sade till och med till oss att han ville att "inspelningarna ska kännas som att vi spelar in en liten indiefilm, inuti en gigantisk superhjältefilm". Vilket är en av anledningarna till varför jag älskar att arbeta med Jon. 
 
 
"The King of Staten Island" får biopremiär den 3 juli här i Sverige. 
 

Läs också: Filmstaden redo att öppna i sommar - detta gäller för dig som biobesökare

 
Vilken är din favoritfilm med Marisa Tomei? Kommer du att ge "The King of Staten Island" en chans under sommaren? Kommentera gärna nedan!
| 17 juni 2020 18:00 |