Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 augusti 2013 | 11:01

Månadens skräpfynd: Chopping Mall

Mellan de älskade klassikerna och de bespottade kalkonerna finns de bortglömda B-filmspärlorna som du inte visste att du borde se. MovieZine tar med dig in i skräpfilmernas fyndhörna.

Dags för ännu ett skräpfynd ur 80-talets B-filmshörna. Denna gång tar vi en titt på "Chopping Mall". Tonåringar som festar och har sex i varuhus vs. mördarrobotar som löper amok. Ibland krävs inte mycket mer för lättsam, lagom blodig B-skräckunderhållning.

Chopping Mall (1986)

Handling: Åtta ungdomar jobbar i ett varuhus som precis introducerat tre robotar som vakter. Kompisgänget bestämmer sig för att stanna kvar efter stängning och festa till det. När varuhuset stängs och larmas blir det inte bara instängda utan medvetna om att vaktrobotarna fått kortslutning och börjat eliminera allt levande i sikte.

Varför skräp: Fånig story i typiskt 80-talet överdriven B-film med den vanliga gruppen med kåta, festande tonåringar och en del skrattretande specialeffekter.

Varför fynd: Underhållande, charmig och opretentiös skräckis med skön humor, glimten i ögat, sympatiska hjältar och några fyndiga gästroller för filmnördarna.

Bonuspoäng: Insiderskämt som exempelvis en poster av regissörens debutfilm "The Lost Empire" och en scen där karaktärer kollar på "Attack of the Crab Monsters", en av Roger Cormans (gift med producenten Julie) B-filmsklassiker.

Inblandad talang: En av få biofilmer för regissören Jim Wynorski som senare presenterat titlar som "Return of the Swamp Thing", "Sorority House Massacre II" och "Piranhaconda". Bland huvudrollsinnehavarna märks genreveteraner som Tony O'Dell ("Karate Kid"-filmerna) och Barbara Crampton ("Re-Animator").

Håll utkik efter: Mary Woronow och Paul Bartel spelar samma roll som i den senares kultfilm "Smaklig måltid", Dick Miller har samma namn som i "A Bucket of Blood" (och en rad andra filmer) och även erfarna ansikten som Gerrit Graham, Mel Welles ("Little Shop of Horrors") och Angus Scrimm ("Phantasm"-filmerna) dyker upp.

Höjdpunkt: Gruppens blonda, lättklädda våp hittar sin kaxiga pojkvän mördad och blir skrikandes jagad av de laserskjutande mördarrobotorna. Så småningom blir skallen skjuten i småbitar som kladdar ner fönsterrutan mitt framför hennes förskräckta vänner.

| 1 augusti 2013 11:01 |