Skribent

Mats Karlsson

13 april 2011 | 18:15

Lund blir årets Zorn-stipendiat

Årets Zorn-Stipendiat Glenn Lund tar plats i "The Swedish Film Mafia", ett begrepp som har myntats av LA Times.

Begreppet "The Swedish Film Mafia" myntades I LA Times under AFM med anledning av den otroliga Sverige- våg som sveper över Hollywood idag. Glenn Lund som den 14 april blir årets Zorn-stipendiat surfar på den vågen.

- Det finns ett enormt sug efter oss svenskar här just nu" säger Glenn. Det leder till nya spännande kontakter så gott som dagligen, säger Lund.

En av dom viktigaste lärdomarna hittills är det enorma fokus man har på sättet att berätta sin historia. "Sedan jag kom till USA har jag läst hundratals manus, diskuterat dess karaktärer i timmar, brutit ner dom i beståndsdelar och analyserat. Det här är nåt som på ett fantastiskt sätt kompletterar den mera praktiska filmutbildningen jag fick på Dramatiska Institutets producentprogram där jag gick tidigare." 

Anders Zorn stipendiet ger Glenn möjlighet att gå det prestigefyllda Producers Program på UCLA. Som lärare har han bland annat många stora producenter som David Hoberman, Peter Guber och Barbara Boyle. På väg till sitt internchip på Focus Features inne på Universal Studios kör han varje morgon i sin lilla golfbil förbi det enorma bygget till inspelningen av nya Spiderman-filmen. " Det känns nästan lite overkligt ". För några veckor sedan var dock karriären nära att ta ett abrupt slut innan den ens börjat, när han höll på att köra över Bruce Willis. Just nu förbereder han sin resa till filmfestivalen i Cannes där han hoppas träffa många från den svenska filmbranschen som söker kontakter västerut.

Trots att Glenn beskriver Los Angeles som en underbar plats i solen. är det hårt arbete  som gäller. Glenn åker till gymmet klockan 6 på morgonen och kommer ofta inte hem förrän 10 eller 11 på kvällarna. "Man måste ta till vara på varje ny möjlighet som öppnar sig och är det något det inte ar brist på i LA så är det möjligheter", säger Glenn.

Glenn började sin karriär i filmbranschen 2005 på MañanaFilm i Karlskoga. Där producerade han bland annat sin första långfilm "Blåbarskriget" 2007. Sedan blev det  Dramatiska Instituet där han tillsammans med Karzan Kader och Piotr Marciniak gjorde skolans första långfilm "De Fyra Sista" om fyra papperslösa irakiska flyktingar och kortfilmen "Quan" som spelades in i Vietnam.  Deras senaste film tillsammans heter "Bekas" och spelades in i Irak som en stor internationell samproduktion.

Glenn har just startat flera nya samarbeten bland annat med den svenska manusförfattaren Soni Jorgensen.

- Jag kan inte tänka mig någon roligare, positivare eller mer kreativ miljö att vara i, säger Glenn och sänder en tacksamhetens tanke till Stiftelsen Anders Zorns Stipendiefond som gett honom den här fantastiska möjligheten och tillägger sedan:

- Dessutom kan man surfa året om vilket var en av dom viktigaste anledningarna till att jag sökte mig hit.

| 13 april 2011 18:15 |