Film

Skribent

Mats Karlsson

8 mars 2011 | 18:42

Lucas går till Högsta Domstolen

George Lucas långa kamp mot en brittisk designer som har stormtroopersdräkter har nu nått Högsta Domstolen i Storbritannien.

Andrew Ainsworth i Twickenham byggde dräkterna från egna teckningar när han jobbade vid Shepperton Studios inför "Star Wars" från 1977 och har sålt dräkterna online under några år. 2004 sålde han två originalhjälmar från en stormtroopersdräkt för 60 000 pund och har sedan dess skapat rekvisita som han säljer för 1500 pund styck, skriver The Guardian.

Lucas vidhåller att designern äger inte rättigheterna och har tagit saken till rätta i förhoppning om att stoppa Ainsworths försäljning. Jonathan Sumption vid Queens Council informerade Högsta Domstolen igår att det var "underförstått" att deras överenskommelse skulle innebära att Ainsworth inte skulle få rättigheterna för produkterna.

Lucas stämde Ainsworth på 20 miljoner pund med framgång när han började att sälja rekvisita 2004, men filmmakaren fall blev utdömt i nästa instans. Domare Mann beslutade att dräkterna hade en praktisk användning och var industriell rekvisita än konstbärlig rekvisita och blev därför inte skyddade av engelska lagar.

Men nu har fallet nått Högsta Domstolen och Lucas förväntas ta hjälp av Hollywoodjättarna Steven Spielberg, James Cameron och Peter Jackson för att få rätt i sin sak.    

| 8 mars 2011 18:42 |