Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

29 mars 2024 | 09:00

Ikväll på tv: Nerver på helspänn när CIA konspirerar i 70-talets bästa paranoida thriller

Även om du är paranoid kan de fortfarande vara ute efter dig.
För Hollywood var 70-talet en guldålder för den paranoida konspirationsthrillern, framför allt i kölvattnet av Watergate-skandalen. På det temat framstår Sydney Pollacks "Tre dagar för Condor" som en av de starkast lysande stjärnorna.
 
CIA-agenten Joe Turner (en perfekt vardaglig Robert Redford) jobbar med att analysera böcker. Efter att ha kommit tillbaka från lunch en dag hittar han sina kollegor brutalt mördade, och livet blir en vaken mardröm. Nu måste han själv försöka överleva och samtidigt sätta dit de skyldiga.
 
Det är en tajt historia som Sydney Pollack har vävt ihop här, en som jag inte känner får så mycket uppmärksamhet som den förtjänar. Redford må vara en filmstjärna ut i fingerspetsarna men kan när det gäller framstå som en helt vanlig man, och hans Joe Turner är verkligen en fisk i fel vatten. 
 
5e423c8d448e219efe36976a1bc7337a tre dagar f c3 b6r condor tv tips 5
Max von Sydow och hans fantastiska hatt.
 
En av de andra höjdpunkterna är Max von Sydow som Joubert, en lönnmördare hack i hälen på Redfords Joe Turner. En kall och bitvis förvånansvärt mänsklig tolkning som definitivt hjälper till att föra filmen till toppen av listan.
 
Mellan 2018 och 2020 sändes en tv-serie baserad på filmen och förlagan som bara hette "Condor", med Max Irons (son till Jeremy) i Redfords roll. Den fick aldrig tyvärr aldrig mycket uppmärksamhet men är väl värd att kolla in där den streamas på Tele2 Play.
 
Här kan du se "Tre dagar för Condor":

• Inatt 22:45 i SVT2
• Streama gratis på SVT Play
• Hyr/köp filmen på SF Anytime
 
 
| 29 mars 2024 09:00 |