Film

Skribent

Andreas Samuelson

10 maj 2024 | 06:00

Kvällens tv-tips: Skoningslös hämnd i en av 2019 års bästa filmer - "Ett knytnävsslag i magen"

Efter skräckfenomenet ”Babadook” så gav regissören Jennifer Kent en skoningslös hämndhistoria i den här suveräna men omskakande filmen. Se den på TV ikväll.
”The Babadook” är tveklöst en av 2010-talets mest ikoniska skräckfilmer men även en imponerande filmdebut, av regissören och manusförfattaren Jennifer Kent. Den australiska filmskaparen följde upp rysaren med en film som är skrämmande på ett helt annat sätt.
 
”The Nightingale” utspelas år 1825 på ön Tasmanien, vid en straffkoloni söder om Melbourne. Dit skickas irländska brottslingar - inklusive unga Clare (Aisling Franciosi) - för att slava under brittiska flaggan. Samtidigt slaktas den aboriginiska ursprungsbefolkningen brutalt. Efter ett övergrepp ger Clare ut i den Tasmanska vildmarken för att söka hämnd med hjälp av den aboriginske spåraren Billy (Baykali Ganambarr).
 
Det är en suverän men omskakande film som tveklöst är en av 2019 års bästa. Den hade premiär på Venedigs filmfestival där den vann Special Jury Prize samt Marcello Mastroianni Award för Ganambarrs minnesvärda insats. Den hyllades unisont även om de våldsamma scenerna - där psykologer togs in för att stötta skådespelarna - skapade kontrovers.
 
”Sorg, grymhet och återupprättelse skildras med känslig hand och Kents flytande filmspråk för oss sömlöst in i Clares nattliga mardrömmar som fortgår även i vaket tillstånd. Flera gånger vill jag vända bort blicken från bioduken. När eftertexterna rullar lämnar publiken salongen i tystnad. Känslan är att vi alla har fått samma hårda knytnävsslag i magen” skrev Jakob Åsell i sin recension från 2019.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”The Nightingale”:
● Fredag 21:30 på SVT2
● Streama gratis på SVT Play
● Streama på HBO Max
● Streama på Viaplay
| 10 maj 2024 06:00 |