Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 mars 2024 | 08:00

Kvällens TV-tips: Populära biosuccén från 1988 som lurade lokalbor i skärgården

Kulisserna till den här populära och framgångsrika uppföljaren var så övertygande att lokalbor som bodde i närheten blev lurade. Se den på TV ikväll.
Efter två av 1980-talets populäraste komedier, ”Sällskapsresan” (1980) och ”Sällskapsresan II – Snowroller” (1985), återvände Lasse Åberg som folkkära nörden Stig-Helmer Olsson i en tredje film. "SOS – en segelsällskapsresa” (1988) blev minst lika framgångsrik och en av årets mest sedda, svenska filmer.
 
Här planerar Stig-Helmer att fira midsommar med mamma och son. Men efter en blöt maskerad med bästa vännen Ole (Jon Skolmen) hamnar de bägge på en överklassfest i Stockholms skärgård. Där träffar Stig-Helmer bland annat Anna-Vera (Birgitte Söndergaard) och romantik uppstår.
 
I andra roller ser vi bekanta ansikten som Bergman-veternanen Tor Isedal, Ewa Fröling, Johan Rabaeus, Per Eggers, Carina Lidbom, Ulla Skoog och Sten Ljunggren.
 
Filmen spelades in på bland annat Dalarö, västra Kymmendö i Stockholms skärgård samt Hallskär utanför Nämdö. Tydligen var kulisserna som föreställde Stråholmen där Anna-Vera bor så övertygande att lokalbor trodde att de var riktiga.
 
- Det blev superdråpligt. Folk förstod inte att det bara var kulisser och ville tanka. När vi försökte förklara att det bara var en filminspelning sa de "Jag ser ju att man kan tanka här", säger Söndergaard till Expressen.
 
Det är en liksom föregångarna hejdlöst kul och charmig komedi som friskt driver med svenska stereotyper, dialekter och traditioner. En träffsäker trea i den sevärda filmserien med gott om klassiska scener och repliker. Än idag är det svårt att inte kalla karamell för ”karra”.
 
Här kan du se ”SOS – en segelsällskapsresa”:
Ikväll på TV12 21.00
15 mars på TV12 00.40
Streama på Tele2 Play
Streama på TV4 Play
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 14 mars 2024 08:00 |