Skribent

Alexander Dunerfors

3 september 2013 | 22:01

Julian Assange i festivaljury

Wikileaks-grundaren tackar ja till att bedöma film på London-baserade Raindance.

Att gömma sig på en ambassad kan lätt bli långtråkigt. Den omdebatterade sajten Wikileaks grundare Julian Assange, som riskerar att utlämnas till Sverige om han visar sig ute, tänker istället fördriva tiden med massor av film. Assange har nämligen lite överraskande tackat ja till att juryarbete för Raindance Film Festival.

Den London-baserade festivalen brukar - liksom sin något kändare amerikanska motsvarighet Sundance - lyfta fram lokala och internationella independentfilmer. Den 21:a upplagan startar i slutet av september, och Assange kommer få tillgång till alla filmer utan att behöva lämna Ecuadors ambassad.

- Han tillfrågades av två anledningar. Dels har han producerat dokumentären "Mediastan" som vi visar. Dels tycker vi på Raindance att hans arbete med Wikileaks är ett utmärkt bevis på hur man bör använda sociala medier. Det är relevant för både filmskapare och för att belysa viktiga politiska ämnen, säger filmfestivalens grundare Elliot Grove.

Förutom Assange består årets jury av bland andra skådespelaren Jason Flemyng, och Bondstjärnan Pierce Brosnans son Sean Brosnan.

Två svenska filmer kommer att visas på Raindance: dramat "Sommarstället" av Johan von Reybekiel och Marcus Werner Hed, samt Kersti Grunditz dokumentär "The Man Behind the Throne", om koreografen Vincent Paterson som jobbat med Michael Jackson och Madonna.

| 3 september 2013 22:01 |