Skribent

Mats Karlsson

20 oktober 2012 | 00:01

Joaquin Phoenix: "Oscarn är bullshit"

Oscarsbuzzet är redan igång för hans prestation i "The Master", men Phoenix kunde inte bry sig mindre.

Joaquin Phoenix är av de skickligaste skådespelarna vi har idag, med många fantastiska rollprestationer i hans skådespelarportfölj. Hans rolltolkning i Paul Thomas Andersons "The Master" har redan blivit hyllad och Oscarssnacket är i full gång. Något som många andra skådespelare skulle känna sig hedrade inför, men Phoenix är minst sagt en mycket speciell skådespelare. Man kan lätt likna honom med Marlon Brando som vägrade att närvara vid Oscarsgalan för att ta emot Heders-Oscarn.

Joaquin Phoenix har inte mycket till övers för varken galan eller de prestigefyllda statyetterna. Han har varit Oscarsnominerad två gånger ("Gladiator" och "Walk the Line") och har sett riktigt risig ut vid båda galorna. I en intervju med Elvis Mitchell på Interview Magazine berättar Phoenix öppenhjärtligt vad han tycker om Oscarscirkusen, som snart drar igång.

Mitchell: Så hur kommer du att göra när de ska försöka få dig att medverka i Oscarscirkusen för "The Master"?

Phoenix: Du är inte klok.

Mitchell: Jag tycker att vi har kommit fram till att det är du som inte är klok. (Phoenix skrattar) Du säger alltså att det kommer inte att inträffa?

Phoenix: Jag säger bara att det är bullshit. Det är ren och total bullshit och jag vill inte vara delaktig i det. Jag tror inte på det. Det är en morot, men det är den äckligaste morot jag någonsin har smakat på. Detta är det dummaste skit som existerar i den här världen. När Oscarscirkusen för "Walk the Line" var igång blev det en av de mest obekväma perioderna i hela mitt liv. Det vill jag aldrig uppleva igen.

Hårda, men ärliga ord från Phoenix. Det är ofrånkomligt att det är rejält uppfriskande med någon som vågar säga som han tycker. Oavsett om han blir Oscarsnominerad eller inte finns chansen att se vad han går för i "The Master", som visas närmast på Stockholm Filmfestival, med start 7 november.

| 20 oktober 2012 00:01 |