Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

2 september 2013 | 17:01

Inspelningsstart för "Pojken med guldbyxorna"

Ella Lemhagen regisserar en nyinspelning av Max Lundgrens roman.

Vi har tidigare berättat om att succéromanen "Pojken med guldbyxorna" ska bli långfilm, med manus och regi av Ella Lemhagen. Idag drog inspelningen igång med Lukas Holgersson (aktuell i höstens "LasseMajas detektivbyrå") i huvudrollen som Mats. I övriga roller ser vi bland annat Olle Krantz, Nina Sand, och Shanti Roney som Mats pappa Torkel.

Max Lundgrens bästsäljare från 1967, om pojken Mats som kommer över ett par guldbyxor som ger honom oändligt med pengar, har tidigare spelats in som TV-serie. När regissören bakom "Kronjuvelerna" och "Patrik 1,5" nu tar sig an historien på nytt, siktar man mot en klassisk äventyrsfilm i samma anda som "E.T." och "Stand By Me". Lemhagen kallar filmen för ett absolut drömprojekt:

- Jag såg ju själv TV-serien när det begav sig och även nu med mina barn som älskar den. Det fina med "Pojken med guldbyxorna" är att den är så universell och trots att den skrevs för över 40 år sen är historien lika aktuell idag.

Sommarlovet har just börjat och Mats är en helt vanlig kille, precis som alla andra. Men när han hittar ett par byxor som visar sig innehålla obegränsat mycket pengar förändras allt! Helt plötsligt står världen för hans fötter och Mats kan nu uppfylla alla sina drömmar.

Men när Mats inser att han börjat missbruka makten som kommer med de obegränsade pengarna, börjar Mats istället hjälpa hemlösa, och andra mindre lyckligt lottade, till ett bättre liv. Samtidigt har mäktiga krafter i många år letat efter de mytomspunna Guldbyxorna och när de spårar upp byxorna blir Mats pappa, Torkel, kidnappad. Då det också visar sig att pengarna i byxorna i själva verket kommer från olika bankvalv har Mats nu även polisen efter sig. Så utan hjälp från någon annan än sina vänner David och Livli måste nu Mats rädda Torkel och ställa allt till rätta innan det är för sent.

Fredrik Wikström Nicastro ("Snabba Cash"-trilogin) producerar filmen. "Pojken med guldbyxorna" beräknas ha biopremiär i oktober 2014.

| 2 september 2013 17:01 |