Film

Skribent

Martin Persson

6 juni 2024 | 06:00

Kvällens tv-tips: Se Brad Pitt i underskattad sci-fi-film från 2019

Ta chansen att se den hypade storfilmen som ingen pratar om längre.
Christopher Nolans ”Interstellar” blev 2014 en enorm succé som dröjer sig kvar i filmsnacket även tio år efter dess premiär. 
 
Men där Nolans mäktiga epos förblivit ett populärkulturellt och kritikerhyllat riktmärke, finns det även en annan liknande film med Brad Pitt i samma genre, regisserad av James Gray, som trots ett ganska stort hype inför sin premiär 2019, snabbt föll i glömskan.
 
Något oförtjänt, skulle jag vilja påstå. ”Ad Astra” uppnår kanske inte samma episka proportioner eller känslomässiga koppling som ”Interstellar”, men James Grays rymdsaga är ändå en otroligt snygg och minnesvärd upplevelse. Filmen fick lite blandat omdöme beroende på vem man frågar. Kritikerna var nöjda med ett betyg på 83% på Rotten Tomatoes, medan publiken å ena sidan var lite mer delad och gav 40% på samma sajt.
 
”Ad Astra” handlar om en astronaut som färdas till solsystemets yttersta delar för att både hitta sin försvunne far, samt nyckeln till ett mysterium som hotar mänsklighetens överlevnad. Filmen gör ett filosofiskt och spännande nedslag i vår existens på olika sätt genom spännande visuellt berättande.
 
 
MovieZines Jonna Vanhatalo hyllade ”Ad Astra” som en ”filosofisk och vacker resa utåt och inåt”. Även den svenska kopplingen med Hoyte Van Hoytemas foto är en intressant detalj.
 
Javisst, man kan tycka att den emotionella kopplingen i Brad Pitts resa lämnar en del att önska, men visuellt och tematiskt är det ändå en fantastiskt snygg och välgjord film. Intressant och uppskattat är även att James Gray med ”Ad Astra” ville främja en mer traditionell stil med praktiska effekter, kulisser och modeller, inspirerat av Kubricks arbete i ”2001”. Så om inte annat kan filmen vara värd att kolla in utifrån detta!
 
Här kan du se ”Ad Astra”:

● Ikväll 21:00 på TV6
● Repris lördag 23:30 på TV6
● Streama på Netflix
Streama på Disney+
 
Se trailern nedan.
 
| 6 juni 2024 06:00 |