Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

1 januari 2024 | 22:30

Idag går upphovsrätten till Musse Piggs första film ut - men vad innebär det?

Den som tror att det nu är fritt fram att använda Musse och Mimmi Pigg får tyvärr känna sig en aning besvikna.
"Steamboat Willie", elller "Musse Pigg som ångbåtskalle", var den tredje producerade kortfilmen med Musse Pigg men den första som släpptes 1928. Därför är det den som hamnar i public domain när 95 år nu gått och Disney inte längre kan åkalla sin upphovsrätt.
 
Enligt Wikipedia är public domain "ett juridiskt begrepp inom immaterialrätten (upphovsrättslag och patentlag) i USA. Det motsvaras bäst av de svenska uttrycken allmän egendom och fri användning. Ibland förekommer benämningen kulturella allmänningen". Det här innebär i praktiken att det som är i public domain inte ägs av någon och får användas hur man vill.
 
Inte för att det amerikanska mushuset inte har försökt förhindra det här. Den amerikanska upphovsrätten har inte alltid gällt 95 år efter upphovmakarens död, utan den tiden har förlängts gång efter annan och "Musse Pigg som ångbåtskalle" har varit nära att hamna i public domain flera gånger tidigare. Men Disneys lobbyarm är stark och sägs vara en skarpt bidragande orsak till upphovsrättens förlängningar.
 
Tills nu, då. Att påverkanskampanjerna slutat fungera kanske inte enbart beror på Disney retat upp republikanska politiker med sitt motstånd till Floridas "Don't Say Gay"-lag, men det har säkert inte hjälpt.
 
Så vad innebär det här i praktiken? Egentligen inte vansinnigt mycket. Det är alltså specifikt versionen av Musse och Mimmi Pigg som syns i kortfilmen som nu är fria att använda. Senare versioner och designer, som snackar och har lite andra personligheter och röda byxor, är aja-baja även framöver. Dessutom äger Disney fortfarande varumärket Musse Pigg, vilket är begränsa möjligheterna ytterligare.
 
Men det går fortfarande att göra saker, och eftersom Nalle Puh nyligen var i samma sists och den upphovsrättsbefrielsen gav oss "Winnie the Pooh: Blood and Honey", är det inte svårt att tänka sig att något liknande kan ske med den svartvite, visslande ångsbåtskallen Musse Pigg.
 
Se "Musse Pigg som ångbåtskalle" här:
 
| 1 januari 2024 22:30 |