Serie

Skribent

Alexander Kardelo

3 november 2020 | 17:40

Heath Ledger ville göra film av ”The Queen’s Gambit”

”The Dark Knight”-stjärnan var nära att regidebutera med historien som nu gör succé på Netflix.
De senaste veckorna har miniserien ”The Queens Gambit” blivit en av Netflix mest omtalade och hyllade nytillskott. Serien följer Anya Taylor-Joy i rollen som underbarnet Beth Harmon, som kämpar med drogmissbruk och alkoholism medan hon utklassar alla vid schackbrädet.

Faktum är att Walter Tevis roman från 1983 har cirkulerat i Hollywood länge. Redan samma år som boken släpptes sålde man rättigheterna, men på grund av finansiella problem blev det ingen film. År 1992 plockades klev den skotske författaren Allan Shiach in och skrev ett filmmanus. Genom åren har regissörer som Michael Apted (”Världen räcker inte till”, ”Enigma”) och Bernardo Bertolucci (”Sist tangon i Paris”) varit och nosat på projektet.

Närmast kom dock Heath Ledger. Runt år 2007 ville skådespelaren göra sin regidebut med en film baserad på ”The Queen’s Gambit”, skriver Indiewire.
 
 
I en intervju med Shiach från 2008 berättade han för The Independent, kort efter Ledgers död, om hur huvudpersonens tuffa kamp fångade Ledgers intresse:

- Alla visste att Heath höll på med droger, och att han var beroende redan som ung man. Filmindustrin förlorade en stor begåvning. Jag tror att han hade blivit en utomordentlig filmskapare (…) Han visade stor passion. Vi pratade om filmen på telefon, och hann också träffas en gång. Vi lade ner mycket tid på att jobba med hans vision.

Tanken var att ge huvudrollen till Ellen Page, då 21 år gammal och känd från ”X-Men: The Last Stand” och ”Juno”.

- Vi hade redan skickat manuset till Ellen, och Heath hade fullt av idéer för de andra skådespelarna. Många av hans vänner skulle vara med. Vi planerade att spela in i slutet av 2008.
 
 
Ledgers tragiska död satte stopp för planerna, och det skulle dröja mer än tio år innan Scott Frank (”Godless”) tog sig an Shiachs manus och utvecklade det till en Netflix-serie.
 
Men den som väntar på något gott får också 2020 års kanske bästa tv-serie: "Ingen film eller serie från i år har lyckats få mig lika handlöst klistrad och totalt uppslukad som dessa sju avsnitt och när allt var över ville jag plöja igenom alla igen", skriver MovieZines Viktor Jerner i sin recension.
| 3 november 2020 17:40 |