Skribent

Mats Karlsson

29 mars 2011 | 21:25

Guldbaggegalan utökas med sju kategorier

Sju nya Guldbaggar kommer från och med nästa Guldbaggegala att delas ut i nya kategorier.

Från och med nästa år kommer sju nya Guldbaggar att delas ut i olika kategorier. Det innebär att Guldbaggar för första gången kommer att delas ut för till exempel bästa musik, bästa klippning, bästa kostym, bästa scenografi, bästa mask. Totalt kommer 19 Guldbaggar att ges ut i stället för som tidigare 15 stycken.

Svenska Filminstitutets styrelse fattade beslutet på sitt senaste styrelsemöte. Det innebär att de baggar som belönat särskilda insatser försvinner och ersätts av de sju nya Guldbaggarna som alltså ska gälla filmer med premiär under 2011 och delas ut på Guldbaggegalan i januari 2012.

- Det här är något som diskuterats länge och det är hett efterlängtat i branschen. I många andra länder med en produktionsvolym liknande vår egen belönar man de här kategorierna, det som i branschen brukar kallas A-funktioner, vid de nationella galorna, säger Bengt Toll, vd.

Filminstitutets vd har fått styrelsens uppdrag att under våren se över hur arbetet med nominering och juryarbete praktiskt ska lösas. I maj kommer regelverk och kategorier att presenteras.

Guldbaggen, skapad av konstnären Karl Axel Pehrson (1921-2005), har delats ut sedan 1964.

| 29 mars 2011 21:25 |