Film

Skribent

Mats Karlsson

25 oktober 2011 | 22:15

Guide till Tintins karaktärer

Nu på fredag är det svensk biopremiär för Steven Spielbergs filmatisering av Hergés klassiska seriekaraktär Tintin. Det kommer sannerligen presenteras och introduceras många figurer i "Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet".

Här är en guide till de största karaktärerna.

Tintin

(Jamie Bell/Jesper Adefeldt)

Tintin är en ung reporter som ständigt råkar ut för spännande äventyr och till sin hjälp/stjälp har han kapten Haddock, Dupond och Dupont och sist och minst sin hund och trogne hjälpreda Milou. 

Kapten Haddock

(Andy Serkis/Johan Hedenberg)

Kapten Haddock är en råbarkad sjöman, fast trots sin tuffa stil har han ett mycket gott hjärta och står alltid på sin vän Tintins sida. Haddock nyttjar gärna och väldigt ofta sina klassiska ”snälla” svordomar, såsom "anfäkta och anamma", "bomber och granater" samt "huggormars avföda". Något kaptenen också gärna nyttjar är givetvis alkoholhaltiga drycker, rom och whiskey är ett par av hans favoriter.

Milou/Snowy

Tintins trogne följeslagare och hund som många gånger räddar honom från farliga situationer. Trots att han ser ut som en foxterrier är det än idag inte bekräftat att Milou skulle vara det. Oavsett hundras kan Tintin alltid lita på sin trofaste hund.

Dupond och Dupont

(Simon Pegg/Christian Fex samt Nick Frost/Magnus Roosmann) 

Dupondtarna är poliserna som alltför ofta hamnar i klistret på grund av deras utomordentliga klantighet. Dupondtarna framställs och ser ut som tvillingar, men Hergë har dock aldrig uttalat sig om de verkligen är det.

Nestor

(Sten Ljunggren)

Nestor är en betjänt, trogen sin arbetsgivare och till sin arbetsplats slottet Moulinsart. Nestors första framträdande är i seriealbumet ”Enhörningens helmighet” där han träffar på Tintin och Haddock. Nestor är ärligheten själv, men har en stor svaghet, nämligen att han dricker whiskey i smyg.

Bianca Castafiore

(Kim Stengel/Marianne Eklöf)

Operasångerskan Bianca Castafiore, ”Näktergalen från Milano” är en sångerska med stora talanger. Men den gode Haddock anser att hon mest är en plåga och avskyr att höra henne sjunga. När Castafiore sjunger sitt höga C är det bäst man har allt glas undanstoppat.

Rackham den Röde

(Daniel Craig/Johan Rabaeus)

Rackham Den Röde är en fruktad pirat som Haddocks förfader riddar Haddoque hamnar i dispyt med som resultera i att Rackham bordar Haddoques skepp och övermannar hans män.

Sackarin

(Daniel Craig/Johan Rabaeus)

Sackarin är en figur som har ett stort intresse för skeppsmodeller och är en envis herre som gärna gör allt för att få sin vilja igenom.

Allan

(Daniel Mays/Allan Svensson)

Allan är kapten Haddocks styrman som av någon anledning har bestämt sig för att hålla den törstige kaptenen ständigt berusad. Karaktären heter egentligen Allan Thompson på originalspråket, men går enbart under namnet Allan i den engelska översättningen för att undvika förvirring med poliserna Thompson och Thomson.

Omar Ben Salaad

(Gad Elmaleh/Osman Fares)

Omar Ben Salaad är en affärsman som bor i Marocko. Han är den rikaste och mest respekterade mannen i staden och äger ett stort palats med tjänare, hästar, bilar och stora marker samt ett välbekant modellskepp.

Aristides Filosell

(Toby Jones/Dick Eriksson)

En äldre gentleman som är kleptoman med en mani att katalogisera sina stölder. Kärt barn har många namn och denna herre har tre. I svenska förlagan ”Enhörningens hemlighet” heter han Aristarkos Filokrates och i filmen går han under namnen Aristedes Silk (engelska) och Aristides Filosell (svenska).  

| 25 oktober 2011 22:15 |