Film

Skribent

Mats Karlsson

9 september 2012 | 20:01

Frida Hallgren: "Jag ringde upp Säpo inför rollen"

Skådespelarna Frida Hallgren, Reuben Sallmander och Peter Eggers berättar om "Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter".

Skådespelarna i "Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter" berättar sina erfarenheter kring inspelningen och om sina karaktärer Ewa Tanguy, Pierre Tanguy och Patrik.

Frida, här spelar du en Säpo-chef. Hur gör man det? Säpo är ju fortfarande väldigt hemligt.

Frida Hallgren: Jag ringde Säpo och det var riktigt roligt. Jag fick barn för 2,5 månad sedan och när jag skulle föda och skulle ringa förlossningen. Jag skulle slå upp Södra BB i telefonen, men fick istället upp Säpo. Det var väldigt roligt! Men inför rollen så ringde jag deras pressekreterare och de var faktiskt väldigt måna om att det skulle bli mera öppet. Jag fick prata med en kvinnlig Säpo-chef och det var superhäftigt.

Peter, du har en ganska tuff slagsmålscen med Persbrandt i filmen. Vem ångrade sig mest efteråt?

Peter Eggers: Det var riktigt kul att göra den. Vi repeterade väldigt länge för den, med koreagrafin och med stuntkoordinatorn. Jag sparrade några gånger med Micke (Persbrandt) innan också och det känns på ett kul sätt. Jag är inte intresserad av att göra något pluttinuttigt, så det var jävligt bra att även köra med Mickes stand-in Rikard Nordstrand. Han sa till mig att slå med allt jag hade och han är världsmästare i kickboxning. När man står och frustar upp sig och de trycker på play-knappen, då går det snabbt. Jag tränade stenhårt i två månader inför rollen, nästan tio pass i veckan.

Reuben, du valde en annan väg. Nämligen att ta ett bloss istället. Vad är grejen med din karaktärs kedjerökande?

Reuben Sallmander: Jag tränade i tre veckor, tio pass om dagen! Nu är det så att jag röker inte själv. Idag är det så att det är inte många som röker på film, men med den här karaktäreren passade det rätt så bra. En kille med drogproblem, rent generellt att han rökandet som en slags napp.

Är "Irene Huss" ett avslutat kapitel för dig?

Reuben Sallmander: Vi har gjort väldigt många Irene Huss och de är jättestora i Tyskland. 4.5-5 miljoner tittare per avsnitt och även på repriserna. Det är helt galet. Tyskarna tycker det är exotiskt och intellektuellt. När man tycker att Irene Huss och Maria Wern är intellektuella känns det faktiskt lite läskigt.

Frida, kommer du vara med i nästa Hamilton?

Frida Hallgren: Nej, jag tror inte det. Inte vad jag vet. Jag har faktiskt inte läst böckerna, så jag är osäker på om min karaktär är med. Men jag tror att man väljer att satsa på olika fall. Den här historien är ju den bok som handlar mest om henne, så jag tror inte hon är med något mer.  

Du var ju med på Oscarsgalan med "Så som i himmelen". Hur var den upplevelsen?

Frida Hallgren: Både större och mindre vad man kan tänka sig. Men huvudsakligen kan man säga att det var verkligen inte som man hade tänkt sig. Allting trissades upp till denna dag, då bilen skulle komma och hämta en. Alla svenska tidningar som var där skulle fota mig när jag gick in i bilen och precis innan det fick jag reda på att jag skulle inte få sitta nere vid parkett, utan långt uppe på balkong. Först var det bara jag som skulle fotas och sen skulle jag högst upp i salen. Men efteråt vid middagen passade jag på och mingla. Jag gick fram till Kate Winslet, hon är en förebild för mig och det sa jag till henne. Det var kul.

| 9 september 2012 20:01 |