Film

Skribent

Alexander Dunerfors

10 januari 2019 | 15:00

"Glass" splittrar kritikerna - de första recensionerna har landat

"En del kommer hata den, en del kommer älska den."
Många har väntat i åratal på en uppföljare till "Unbreakable" från 2000, M. Night Shyamalans lågmälda och jordnära dramathriller om två människor med övermänskliga krafter. När "Split" släpptes för två år sen och knöts ihop med "Unbreakable" med en hemlig scen, jublade fansen. Och nu får Shyamalan se sin dröm om en trilogi bli verklighet - kommande "Glass" har redan på förhand väckt stort intresse.

Men de första recensionerna som kom upp under natten menar att vi kanske får hålla förväntningarna nere.
 
Variety skriver att det finns ingenting nytt och spännande i "Glass".

"Shyamalan är en begåvad och självsäker filmskapare som vet hur man fångar vår uppmärksamhet. Men medan "Glass" går att titta på, är den ändå en besvikelse (...) utan mystiken som fanns i "Unbreakable". En onödig uppföljare."

CinemaBlend sätter 1.5 av 5 i betyg och klagar bland annat på en "förvirrande och korkad final".

"Precis som i Shyamalans tidigaste verk fanns det gott om potential (...) men den här är en besvikelse rakt igenom. "Split" väckte så mycket energi och gjorde folk exalterade, jag tror att "Glass" kommer ha rakt motsatt effekt."

Slashfilm ger filmen 5 av 10 i betyg, och menar att "Glass" gör "Unbreakable" en stor björntjänst.

"Shyamalan har tidigare visar en underbar kunskap om det filmiska språket och ett mästerligt kameraarbete. Inget av det syns i "Glass", vilket blir speciellt tydligt när han klipper in scener från "Unbreakable". Var tog den filmskaparen vägen? Shyamalan har förlorat sina krafter. Jag hoppas han återfår dem snart."
 
 
IO9 klagar på en långsam film med "ojämnt tempo, ton och tema".

"Det känns som att han har fantastiska pusselbitar, men ingen aning om hur man sätter ihop dem - ens efter 20 år. Det finns storslagna ögonblick som överskuggas av många förvirrande scener. Det finns överraskningar, men det är svårt att förstå vad de betyder i ett större sammanhang."

Skribenten på Uproxx var också besviken, men medger att filmen är "fascinerande".

"Om du är ett fan av "Unbreakable" och "Split" som jag, måste du se "Glass". Det kommer man inte ifrån. Och efteråt är det en kul film att snacka om. Det finns mycket att prata om (...) Men "Glass" är en stor besvikelse, även om jag märkligt nog gärna vill prata mer om den."
 
Hollywood Reporter är en av de få medier som bidrog med en färsk tomat på Rotten Tomatoes. De kallar filmen för "ett delvis tillfredsställande avslut på en excentrisk saga".

"Det är en blandad påse, som binder samman en del trådar på ett tillfredsställande sätt. Men den försöker för hårt (och misslyckas) att övertyga tittarna om att Shyamalan har något unikt att komma med i den överbefolkade genren."

GeekTyrant kontrar med den mest positiva recensionen hittills, där redan rubriken lovar "en komplett oväntad och otrolig bioupplevelse".

"Jag vet inte hur vanlig publik kommer ta emot filmen. En del kritiker gillade den inte. Jag älskade den! Filmen tar risker och gör en del unika och annorlunda saker, och det är varför jag älskade den så mycket. Det är något annorlunda från superhjältegenren (...) En film du inte vill missa. En del kommer hata den, en del kommer älska den."
 
 
MovieZines recension publiceras inom kort, men jag kan avslöja att jag lurar mer åt det negativa hållet här. Shyamalans "Glass" saknar spänningen och den mörka mystik som han kan göra riktigt bra, när han är på rätt humör. Förväntningarna på filmen har varit höga, speciellt hos oss som gillade de förra filmerna, men nämn den trilogi som avslutas på topp?
 
"Glass" får biopremiär 18 januari. Kommer det bli ett biobesök för dig?
| 10 januari 2019 15:00 |