Film

Skribent

Mats Karlsson

5 maj 2011 | 12:07

Facebook censurerar kyssbild

En bild på två unga kvinnor som kysser varandra, från grekiska filmen "Attenberg", accepteras inte av Facebook. En kyssbild mellan man och kvinna från tyska filmen "Tre"? Inga problem.

I mitten av april blev det stor uppmärksamhet kring att sociala medier-jätten Facebook censurerat bort en bild på två män som kysser varandra. Efter en proteststorm gick Facebook ut och bad om ursäkt och meddelade att bilden tagits bort av misstag.

Många organisationer och företag annonserar på Facebook och där tycks reglerna vara ännu hårdare. TriArt Film puffade för den tyska filmen "Tre" (bild nedan) utan problem men när annonsen för "Attenberg" (bild ovan), med snarlikt innehåll, skulle igenom Facebooks godkännandemaskineri tog det stopp: "The image included in your ad is not suitable to appear on Facebook".

- Vi är förbryllade över att den här bilden censureras. Facebook är visserligen ett privat företag men för många står de för yttrandefrihet och öppenhet. Vi ställer oss undrande inför vilka kriterier som använts då man väljer att inte godkänna "Attenberg"-bilden, säger Eva Esseen Arndorff, vd på TriArt Film AB.

| 5 maj 2011 12:07 |