Film

Skribent

Alexander Dunerfors

2 oktober 2013 | 12:01

Espinosa: "De hotade att sparka mig varje dag"

SVT:s "Kobra" träffar svenskarna som lyckats i Hollywood. Men för Daniél Espinosa var resan aldrig självklar.

Att bli etta på amerikanska Box Office har sina fördelar. Efter Hollywooddebuten med "Safe House" får Daniél Espinosa fortsatt förtroende och spelar in "Child 44", med fler stjärnor och friare tyglar. Men det har inte alltid varit en enkel resa. I kvällens säsongspremiär av kulturmagasinet "Kobra" minns han tillbaka på den stressiga inspelningen av Denzel Washington-thrillern.

- De hotade att sparka mig varje vecka. De tyckte att jag filmade för löst, med för mycket handkamera. Vid ett läge bad de mig om att jag skulle ha femtio procent vita människor i bild. Trots att jag var i de fattigaste områdena utanför Kapstaden.

Daniél Espinosa vägrade, och fick höra: "Då är du sparkad nästa dag".

- Det är oerhört att ringa hem till sin fru och säga att jag kanske är arbetslös och kommer hem snart. Jag hade tur att Denzel tyckte om mig. När Denzel tycker om en, då kan man inte få kicken. Jag berättade för honom vad som hänt, och förstod direkt att Denzel kommer mörda dem om de sparkar mig. Han blev ju så jävla arg, berättar Espinosa.

SVT:s "Kobra" träffar Daniél Espinosa i Prag, där han spelar in "Child 44" med bland andra Joel Kinnaman, Noomi Rapace och Tom Hardy i huvudrollerna. Hollywoodlivet låter fortfarande både spännande och skrämmande för "Snabba Cash"-regissören:

- Om jag fick lov att åka hem till Sverige, skulle jag nog vara mycket lyckligare än nu. Jag skulle få göra film i ett långsammare tempo och det skulle inte vara så illa. Samtidigt är det som att vara sjutton år och stå utanför en festival. Du vet inte vad som pågår där inne, men det är klart man måste in!

"Kobra" sänds ikväll 21:30 i SVT1, och finns därefter på SVT Play.

| 2 oktober 2013 12:01 |