Serie

Skribent

Josefine Krischausky

17 september 2020 | 17:30

En guide till alla 7 "Skam"-remakes

Snart är det 5 år sedan det första avsnittet av den ikoniska, norska ungdomsserien “Skam” hade premiär. Men faktum är att serien än idag har lyckats leva vidare långt utanför sina ursprungliga ramar, med totalt sju nyproduktioner som existerar för tillfället. Här är en guide till samtliga av dem.
“Vem sjutton bryr sig om Skam år 2020?”, undrar säkert många av er som läser detta nu. Jo, det visar sig vara många fler än man kan tro, och detta är främst tack vare alla de nyproduktioner som kommit till sedan vi lämnade det norska originalet för över tre år sedan. Tittarna är mer utspridda över världen än de varit någonsin tidigare, och en passionerad fankultur finns utspridd på flera sociala medier. 

Som ett fan av originalet var jag rätt kritiskt inställd när fler och fler remakes började offentliggöras. Visst skulle väl ingen av dem lyckas komma i närheten av originalet? Men efter att ha tagit del av flera av dem visar det sig att det är en minst sagt intressant upplevelse, framförallt när det handlar om att studera hur pass olika präglar man har lyckats sätta på ett och samma grundmaterial.
 
Att samtidigt följa sju olika versioner av nästan samma serie kan verka både intensivt och förvirrande, och de flesta ser det nog som en rörig djungel man hellre stannar utanför. Men för de största “Skam”-fansen blir det snarare en guldgruva.

Under hösten släpps flera säsonger av diverse versioner, och tack vare UR Play blev nyligen några tidigare, mycket populära säsonger möjliga att streama i Sverige. Så varför inte ta tillfället i akt att ge dig en guide till hela samlingen? Nedan följer, sorterat efter premiärdatum, en lista på alla i nuläget existerande “Skam”-remakes, inkluderat deras bakgrund, hur framtiden för dem ser ut, samt vilka du har möjlighet att streama.
 

Skam France (Frankrike, 2018-)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Först ut med att prova sina vingar var den franska versionen. Hittills är det även den som har lyckats ta sig allra längst, med snart dubbelt så många säsonger som originalet. Vid några tillfällen har den dessutom tagit sig in i de svenska TV-rutorna genom SVT’s kanaler, så kanske har du stött på den där?

Denna version sticker framförallt ut som den mest dramatiska och cinematiska, men är även speciell i och med att den var först med att bryta sig loss nästan helt från ursprungsmaterialet. Efter att ha gjort alla fyra original-säsonger fick man, efter möten med de norska producenterna, tillåtelse att fortsätta. De nya säsongerna följde handlingar som inte hade setts tidigare i "Skam", och fansen fick möjlighet att uppleva något helt nytt för första gången sedan sändningen av originalet. 

Trots sin popularitet är detta även en remake som mött en del kritik, där många menar att den är mer lik en såpopera än en genuin och realistisk ungdomsserie. Däremot har den tveklöst bjudit på ljusa stunder också, med flera minnesvärda scener, ett snyggt filmiskt hantverk, och emellanåt mycket imponerande skådespeleri. 

Antal säsonger: 6
Status: Säsong 7 och 8 är under produktion.
Tillgänglighet i Sverige: Säsong 1-3 finns att se på UR Play.
 

Druck (Tyskland, 2018-)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Även denna är en fan-favorit, och anses av flera vara en av de remakes som lyckats bäst med att vara originell och trogen sin föregångare på en och samma gång. Bland annat har det uppskattats att man gav mer djup till Williams karaktär i den andra säsongen, och inte minst säsong tre har kommit att hållas kär av många. Här introducerade man nämligen en transperson i en av de större rollerna, vilket inte har förekommit i någon version tidigare. 

Den fjärde säsongen tog plats under sommaren 2019, och utspelade sig därför nästan helt utanför skolmiljöeer, vilket är ovanligt när det kommer till “Skam”. Nu, över ett år senare, är “Druck” redo att utmana seriens ramar ytterligare med sin femte säsong. De karaktärer vi lärde känna under de första säsongerna har nu lämnat gymnasiet, och vi kommer därför att introduceras till en ny generation tonåringar, tillsammans en handling helt fristående från originalet. 

Antal säsonger: 4
Status: Säsong 5 börjar sändas den 20 september. 
Tillgänglighet i Sverige: Säsong 1-3 finns att se på UR Play.
 

Skam Italia (Italien, 2018-)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Av den Italienska versionen existerar i nuläget fyra säsonger, vilka har följt samma handling som originalet, men bitvis med en egen tvist. Man valde exempelvis att byta plats på säsong två och tre (detta är trots allt genomförbart i "Skam"-världen, då varje säsong har en relativt fristående handling), vilket innebar lite andra förutsättningar när det kom till händelseförlopp och karaktärsutveckling. Vägen till fram till idag har inte heller varit helt rak. Efter tre säsonger meddelade skaparen att serien lagts ser av bolaget, men efter en rad rykten och spekulationer var man tillbaka med en fjärde säsong, distribuerad av ingen mindre än italienska Netflix. 
 
På grund av olika anledningar (bland annat vissa aspekter av castingen) har denna remake lett till delade åsikter hos tittarna, men samtidigt är den omtyckt av många. Flera tittare verkar attraheras till den något mörkare atmosfären hos denna, och framförallt dynamiken hos de manliga vänskapsrelationerna har uppskattats.

Antal säsonger: 4
Status: Ej bekräftat. 
 

Skam Austin (USA, 2018-2019)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Denna remake var nog den som många var som mest nervösa för - vi vet till exempel att det kanske inte gick jättebra när amerikanerna skulle göra “Skins”. Amerikanska ungdomsserier har en tendens att definieras av mycket som "Skam" valde att hålla sig borta från, men som tur var blev det inte som fruktat. Att kombinera landets kultur med den originella "Skam"-känslan lyckades bra, vilket kanske främst var tack vare att Julie Andem, hjärnan bakom originalet, var delaktig i produktionen. 

Sedan slutet av den andra säsongen, för över ett år sedan, har fansen tålmodigt väntat på att en tredje säsong - förväntad att ha en kvinnlig motsvarighet till Isak i fokus - ska ha premiär. Hoppet verkar däremot ha släckts numera, och skådespelarna ska via sociala medier ha uttryckt att en tredje säsong inte längre är att vänta sig. 

Antal säsonger: 2
Status: Nedlagd. 
Tillgänglighet i Sverige: Hela serien finns att se på Facebook Watch
 

Skam España (Spanien, 2018-)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Troligtvis en av de mest färgsprakande och upplyftande versionerna, men såklart inte utan att skildra viktiga teman på samma gång. Denna var tidigt igång med att tänja på originalhistoriens gränser, genom att göra detta extra mycket redan i de första säsongerna. I säsong två låg handlingen från Isaks säsong som grund, men man lät istället en av de kvinnliga karaktärerna stå i centrum. Detta blev alltså den första gången som en kärlekshistoria mellan två tjejer skildrades i "Skam"-universumet”.

Även den tredje säsongen gjorde någonting nytt. Normalt sett har en “Skam”-säsong endast en karaktär som huvudperson, men här lät man lyfta fram två stycken huvudpersoner på samma gång. De spanska motsvarigheterna till Noora och Vilde följdes tidvis parallellt, ett koncept som gjorde det möjligt att fokusera ännu tydligare på exempelvis klasskillnader.
 
Den fjärde säsongen skulle haft premiär i våras, men fick skjutas upp för att till slut sätta igång i början av september. Däremot tar handlingen trots allt plats i april, vilket bryter mot det realtid-koncept som "Skam" annars alltid har byggt på. 

Antal säsonger: 4
Status: Säsong 4 är pågående. 
Tillgänglighet i Sverige: Säsong 1-3 finns att se på UR Play.
 

Skam NL (Nederländerna, 2018-2019)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Av de som såg den var den en av de mest omtyckta versionerna, men tyvärr blev den också en av de mest kortlivade. “Skam NL” ansågs av många vara en av de remakes som lyckades allra bäst med att fånga samma stämning som originalet, men den var samtidigt inte rädd för att köra sitt eget race och fånga någonting helt eget på samma gång. Berömmet har främst hänvisat till de komplexa och relaterbara kvinnokaraktärerna, men även många av de estetiska valen.
 
Tittarna hade mycket höga förväntningar inför den tredje säsongen (som i de allra flesta versioner tenderar att vara mest populär), men på grund av ekonomiska skäl hann det, till mångas djupa besvikelse, inte bli en sådan. Hos vissa verkar det ännu finnas hopp om att "Skam NL" en dag kommer resa sig ur askan, men chansen känns dessvärre mycket liten. 

(Pssst. Du som är ett fan av norska “Skam” har en mycket trevlig cameo att se fram emot i slutet av serien.)

Antal säsonger: 2
Status: Nedlagd. 
Tillgänglighet i Sverige: Hela serien kan ses på sin officiella YouTube-kanal
 

Wtfock (Belgien, 2018-)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Namnet på denna remake må vara det mest utstickande, men såväl story som koncept ligger fortfarande lika nära originalet. Denna version har legat ganska lågt, med ett inte lika högt tittarantal som vissa andra, men i slutet av förra året kom populariteten att växa en del. 

Den rådande situationen har kommit att ställa till en del problem för många remakes, men Wtfock blev den första med att istället väva in den sitt egna innehåll. På seriens hemsida släppte man under våren klipp som utgjordes av videosamtal mellan karaktärerna, filmade i skådespelarnas egna hem. “Skam” ville alltid spela på uppfattningen att karaktärerna existerade i samma värld och tid som oss själva, och detta kanske aldrig blev så tydligt som här. 

Under sommaren kunde däremot man sätta igång den riktiga inspelningen av den fjärde säsongen, som fick premiär i slutet av augusti. Istället för att följa originalets fjärde säsong valde man däremot att sätta en sedan tidigare okänd karaktär i centrum, och om den belgiska Sana kommer få en egen säsong är ännu oklart. 

Antal säsonger: 4
Status: Säsong 4 är pågående.
 
Att välja att se om samma handling så pass många gånger är definitivt något som går ifrågasätta. Men lite som med norska “Skam” behöver det mest intressanta kanske inte ligga i den övergripande storyn, utan snarare de mindre detaljerna som gjorde den till vad den var. Även om den som tittar på en remake vet vad det är som ska hända i slutändan, är kanske den mest spännande delen kanske att se hur det ska hända. 

Tydligt är det iallafall att “Skam”, som från början bara var menat för norska 16-åringar, blev ett internationellt fenomen som ingen hade räknat med. Bara den norska versionen nådde ut och blev viktig för både ungdomar och vuxna världen över, och att låta serien produceras på så många olika språk gör den definitivt tillgänglig för många fler. Därför är det värt att räkna med att "Skam" och alla dess följeslagare kommer fortsätta att uppskattas av många tittare, och samtidigt utmana ännu fler av TV-mediets ramar, ytterligare en bit in i framtiden.

Sist men inte minst är det givetvis läge att tipsa om att originalet för nuvarande ligger tillgängligt på SVT Play. För dig som kanske aldrig såg den, eller helt enkelt känner att det är tillfälle att göra det igen, finns den att streama till och med 29 september.
 
Hur tänker du kring att se samma serie återskapas så många gånger? Och du som kanske sett en eller flera av dessa - har någon lyckats extra bra? Kommentera gärna!
| 17 september 2020 17:30 |