Film

Skribent

Alexander Svensson

16 februari 2024 | 23:30

"Dune: Part 2" hyllas av kritikerna - "en av de främsta filmupplevelserna någonsin"

De första reaktionerna på årets stora rymdepos vittnar om ett fantastisk filmupplevelse av storslagna proportioner.
Om mindre än två veckor är det dags för en hett efterlängtad återkomst till Arrakis då “Dune: Part 2” går upp på svenska biografer, packad till bredden med sand, jättemaskar och närbilder på Timothée Chalamet. Kritikerna har redan nu fått se filmen, och de sparar verkligen inte på hyllningsorden (eller de återkommande jämförelserna med "Sagan om Ringen").
 
På X/Twitter har ett flertal journalister publicerat korta tankar om filmen. Ett antal reaktioner kan läsas nedan, och det de har gemensamt är att allesammans verkar vansinnigt imponerade av vad Denis Villeneuve har kokat ihop.
 
 
 
 
 
 
MovieZines Anna Hedlin har också sett filmen, och är även hon (i stora drag) imponerad. Hela recensionen släpps den 21 februari, men tills dess kan man läsa hennes kortare tankar nedan:
 
"En visuellt och tekniskt sett mästerlig film, men den stora och komplicerade berättelse som är Dune tappar något av sin kärna när karaktärerna inte mejslas fram tydligare. Dock lyckas Villeneuve hålla en oerhört komplex och spännande berättelse i schack under hela speltiden, vilket ändå måste anses vara en fantastisk bedrift."
 
 
“Dune: Part 2” följer den fortsatta kampen om den resursrika ökenplaneten Arrakis, som den ondskefulla klanen Harkonnen (ledda av en fotbollsformad Stellan Skarsgård) lagt under sig. Det är upp till unge Paul Atreides (Timothée Chalamet) att leda ett uppror som inte bara kan hämnas oförrätterna som begåtts mot hans familj, utan också (förhoppningsvis) befriar Arrakis.
 
“Dune: Part 2” har svensk biopremiär den 28 februari.
 
 
| 16 februari 2024 23:30 |