Film

Skribent

Jonatan Blomberg

21 november 2022 | 07:50

Disney sparkar sin VD med omedelbar verkan - Bob Iger kommer tillbaka

Bob Iger som tidigare styrt Walt Disney Company i 15 år har gått med på att återvända till rollen i två år till.
Deadline rapporterar att Bob Chapek sparkas som VD för Walt Disney Company med omedelbar verkan, för att ersättas av företagets tidigare och långt mer omtyckta VD Bob Iger tillbaka i sin gamla roll. 
 
- Det är med en otrolig känsla av tacksamhet och ödmjukhet – och, jag måste erkänna, lite häpnad – som jag skriver till er i kväll med nyheten om att jag återvänder till The Walt Disney Company som företagets verkställande direktör, bekräftar Iger i ett meddelande till sina anställda. 
 
Bob Iger (till vänster) och Bob Chapek (till höger).
 
Chapek tog över i samband med att pandemin drog in över världen och har inte haft den lättaste tiden i toppen av det stora företaget. Till skillnad från hur omtyckt Iger var bland sina anställda under de femton år han hade styrt företaget, så råkade Chapek komma på kant med många över hur han hanterade situationen kring Scarlett Johansson och den digitala premiären av "Black Widow" och stämningen som följde, faktumet att ett gäng Pixar-filmer helt skippat biopremiärer samt att Chapek inte tog avstånd från en "Don't Say Gay"-lag som föreslogs i Florida. 
 
Trots dessa snedsteg så valde Disneys styrelse att förlänga Chapeks kontrakt med ytterligare tre år, så sent som i juni tidigare i år. Men efter ett tredje kvartal där företaget tappat över 40% i värde så har man nu uppenbarligen ångrat sig och bett Bob Iger återvända till rollen i två år till, vilket gör att man kan leta efter en annan mer långsiktig ersättare under den tiden. 
 
Tror du att Iger kan få ordning på Disney igen? Eller borde man ha fortsatt med Chapek i toppen? Kommentera gärna nedan!
| 21 november 2022 07:50 |