Film

Skribent

Christian Björck

10 juni 2017 | 12:00

Din guide till "Avengers: Infinity War"

Marvel Studios ambitiösa filmprojekt närmar sig sin kulmen med "Avengers: Infinty War". Här är allt du behöver veta inför filmen, spekulationer och vad 10 år av Marvelfilmer ska leda till!
Våren 2018 ska jordens mäktigaste hjältar möta sitt största hot: Thanos, den galne titanen. Tittare fick en glimt av den lila ondingen redan 2012 i "Avengers" samt en bättre sådan i "Guardians of the Galaxy". Men vem är han egentligen? Vad är The Infinity Stones? Och vad kommer filmen att ta upp?
 
Varning: artikeln kommer innehålla spoilers för "Guardians of the Galaxy vol. 2" samt från serievärlden!
 

Thanos

 
 
Ni har säkert hört att Thanos kommer vara huvudskurken i "Avengers: Infinity War", spelad av Josh Brolin. Men vem är karaktären egenligen?
 
Det huvudsakliga klagomålet mot Marvel Studios filmer är att skurkarna inte håller måttet. Förutom Loki så har de flesta kolat vippen efter en film och aldrig poserat ett särskilt stort hot mot hjälten/hjältarna. Zemo i "Captain America: Civil War" stack också ut som en av de bättre då han inte dödades, men på det hela taget så är det en bra poäng. Här kommer lösningen i form av Thanos.
 
Thanos, som först dök upp i "Iron-Man #55" 1973 skapades av Jim Starlin. Starlin har sagt att hans största influens till Thanos var DC-skurken Darkseid. Thanos föddes på planeten Titan och var under barnåren en pacifist. När han växte upp vändes hans fascination till nihilism och död. Han började att dyrka och senare älska döden förkroppsligat: Mistress Death.
 
Thanos börjar förstärka sin egen styrka och kropp, för att senare döda hela sin familj i Mistress Deaths namn. Han börjar söka för att skapa en ny starkare familj åt sig själv och mördar sedan, med hjälp av dessa individer, miljoner invånare på hans egen hemplanet. Till sist driver hans kärlek honom allt mer galen och han inser att för att imponera på henne, måste han ta ut hälften av allt liv i universum. Låter väl som en diabolisk skurk?
 
 
I serierna har Thanos övernaturlig styrka och intelligens och har slagits mot Avengers ett flertal gånger. Jim Starlin återvände till sin karaktär på 90-talet där Thanos återupplivades för läsarna i "Silver Surfer #50" och skrev den mest definitiva versionen av karaktären i serierna Thanos Quest, Infinity Gauntlet, Infinity War och Infinty Watch – som gemensamt dubbats "Infinity Saga". Dessa är de som huvudsakligen utgör inspirationen bakom "Avengers: Infinity War".
 

Infinity Gauntlet

 

Infinity-berättelsen i MCU verkar vara uppdelad i två filmer, inte helt olikt hur det var i serieförlagan. Där fanns en del som hette Thanos Quest som fokuserade på hans insamlande av The Infinity Gems (sex stycken stenar med extrema krafter), den andra Infinity Gauntlet om hur Avengers skulle tackla hans nyfunna makt efter att han använt The Infinity Gauntlet för att slå ut hälften av allt liv i universum. Det känns som den logiska vägen att gå i "Avengers: Infinity War", där Thanos måste samla ihop stenarna för att sedan i "Avengers 4" använda dem.
 
Att filmen kommer låna från just Infinty War känns mindre troligt, då den är ganska komplicerad med onda doppelgangers till hjältarna. Det blir nog bara titeln de använder, lite som "Avengers: Age of Ultron" och "Captain America: Civil War" som inte var exakta adaptioner.

En annan sak som verkar bekräftat är att de kommer att låna vissa element från serien Infinity från 2012 där Thanos har ett gäng soldater vid sin sida som kallas för Cull Obsidian eller The Black Order. Löjtnanter kan man kalla dem, var och en med förmågor som Thanos utnyttjar till deras fulla förmåga.
 
 
Och efter "Captain America: Civil War", som skapade stora sprickor i Avengers kamratskap, finns det få större eller bättre skäl att få gänget tillbaka igen än Thanos. Marvelfilmerna har varit indelade i olika faser (1, 2 och 3). Det går att se de tre faserna som tre handlingar av ett filmmanus - introduktionen, upptrappad action och presentation av konflikten, för att avslutas i en konfrontation i finalen.
 
 
 Men hur ska då Thanos vara ett hot mot Avengers?
 

Infinity Stones

 
 
I MCU finns något som heter Infinity Stones och som har figurerat ordentligt i filmerna ända sedan "Captain America: The First Avenger" (där i formen av The Cosmic Cube/The Tessaract). Dessa sex stenar, är baserade på The Infinity Gems från serierna, vilket ungefär är samma sak bara med olika namn. Tittare fick en bättre titt på koceptet i förklaringen som The Collector (Benicio del Toro) gör i "Guradians of the Galaxy":
 
Före Big Bang var Infinity Stones sex singulariteter som komprimerade universums krafter. Stenarna har använts för att utplåna hela civilisationer med en enda gest, men nu har stenarna blivit utspridda över hela universum. Med alla sex i sin ägo är man helt övermäktig, vilket gör Thanos till en formidabel motståndare när han har dem, för han är ju redan farlig dessförinnan. 
 
Den första som introducerades i serierna var The Soul Gem i Marvel Premiere # 1 i april 1972. 
 
Varje sten har en specifik förmåga och de listas nedan:
 
The Space Stone (Blå)
 
 
Ger bäraren förmågan att transportera sig vart som helst i universum om den används på rätt sätt.
 
Dök först upp i: "Thor" i Odens skattkammare, men fick en större roll först i "Captain America: The First Avenger" och sedan i "The Avengers". Satt då i The Tessaract, som skyddade stenen – i "Avengers 2: Age of Ultron" ser Thor den i sin vision, hur The Tessaract går sönder och avslöjar stenen inuti.
 
Finns nu: Återigen i Odens tronrum efter att Thor återvänt med den i slutet av "The Avengers".
 
The Mind Stone (Gul)
 
 
Ger bäraren starka mentala krafter och förmågan att kontrollera andras sinnen, samt projicera sitt eget sinne till andra platser.
 
Dök först upp i: "The Avengers". Satt då i Lokis spira som han fick av Thanos. Spiran analyserades sedan av Tony Stark och Bruce Banner, i "Avengers: Age of Ultron" varav stenen bröt sig in i J.A.R.V.I.S. och skapade Ultron. Sedan användes stenen för att skapa Vision. Då Vision visade sig vara god, lät Thor honom behålla stenen. I serierna var det Adam Warlock som fick The Mind Gem vid sin födelse, liknande det sättet som Vision fick i filmen.
 
Finns nu: Är i princip Vision och stenen sitter cementerad i Visions panna.
 
The Power Stone (Lila)
 
 
Ger bäraren ren kraft, så stark att den kan utrota hela planeter. Kräver att bäraren har någon sorts övernaturlig kraft själv, annars går man under av den rena kraften i stenen.
 
Dök först upp i: "Guardians of The Galaxy" där den låg i behållaren The Orb. Ronan The Accuser jagade efter den å Thanos vägar. När han väl lade vantarna på den efter att Peter Quill och kompani blev av med den, använde Ronan den för sina egna motiv och anföll Xandar. Planen gick i baklås och Guardians besegrade honom med hjälp av stenen, som Peter Quill kunde använda på grund av att hans far är en så kallad Cosmic Being.
 
Finns nu: I säkert förvar hos The Nova Corps högkvarter på Xandar.
 
The Reality Stone (Röd)
 
 
Ger bäraren kraften att kunna återställa universum till hur det var innan Big Bang.
 
Dök först upp i: "Thor: The Dark World" där den onde Malekith använde den för att knäcka universum. Thor satte stopp för det och det är inte så mycket mer vi vet om stenens krafter, då denna är den som varit med minst i filmerna.
 
Finns nu: Hos The Collector/Taneleer Tivan i hans samling på planeten Knowhere.
 
The Time Stone (Grön)
 
 
Ger bäraren kraft över tiden själv och kan stanna, spola fram eller backa tillbaka tiden helt eller på specifika objekt och välja om man själv ska bli påverkad eller inte.
 
Dök först upp i: "Doctor Strange", där den sitter i reliken The Eye of Agamotto som Doctor Strange använder för att sätta stopp för Kaelicius planer på att få The Dark Dimension och dess herre Dormammu att komma åt jorden.
 
Finns nu: Fortfarande i The Eye of Agamotto, som är placerat i Kamar-Taj hos The Masters of the Mystic Arts.
 
The Soul Stone (Troligen orange)
 
Den sista av The Infinity Stones och den som inte har dykt upp ännu i filmerna. Internet spekulerar vilt över var och hur den kommer att dyka upp. En populär teori är att då stenen ger bäraren makt över liv och död, är att Hela (dödsgudinnan) har den och kommer använda den i "Thor: Ragnarök".
 

Infinity Gauntlet

 
 
Själva handsken som Thanos har där stenarna placeras. I serierna finns det faktiskt två handskar, vilket får en att spekulera ifall det även är så i filmerna – kanske är den som skymtades i Odens tronrum i "Thor" inte samma som den Thanos faktiskt har, utan den andra handsken? Den är ju trots allt för högerhanden om ni ser på bilden medans den Thanos har är för vänsterhanden... 
 
 

"To court them, is to court death"

 
Mot hösten 2017 kommer vi att få möta Cate Blanchetts Hela, dödsgudinnan i Thor baserad på Hel från den nordiska mytologin. Att Hela ska vara bringaren av Ragnarök i "Thor: Ragnarök" ser så ut av trailern att döma.
 
Large d691cfece5030e827cb0dab268977dcf 7a1ea067fce978ba0222158e0c1d92a5e6a1b426 hq
 
Men i serierna finns en annan gudinna – nämligen Mistress Death. Mistress Death är Thanos kärlek och allt han gör är för att imponera på henne. Därav får frasen som sägs till Thanos i slutet av "The Avengers" en intressant mening – "To court them... is to court death". Syftar den på Döden själv? I och med att court kan ha en dubbelmening i detta fallet (både utmana och uppvakta) skulle frasen kunna översättas till: "Att utmana dem... är att uppvakta döden". Vilket skulle vara väldigt smart av Marvel Studios att sätta upp den delen av handlingen redan där.
 
Mistress Death har inte dykt upp i filmerna, men det känns troligt att i MCU kommer Hela och Mistress att vara samma person, för att slippa introducera en helt ny karaktär.
 
 

Avsaknaden av Adam Warlock

 
 
I en av post-credit-scenerna i "Guardians of The Galaxy 2" syns en behållare – lik den kokong som finns i serierna – som The Sovereigns kallar för "Adam". Kevin Feige och James Gunn har bekräftat att det är Adam Warlock. Adam Warlock var essentiell i kampen mot Thanos i Infinity Gauntlet och många har därför hoppats att han skulle dyka upp till "Avengers: Infinity War". Både Kevin Feigie och James Gunn har förnekat detta och Adam Warlock kommer alltså inte att vara med i "Avengers: Infinity War".
 
Istället kommer antagligen Doctor Strange eller Vision att ta över den rollen ännu mer i filmen. Vision, för att han har fått samma origin som Adam Warlock och har The Mind Stone eller Doctor Strange då han i Infinity Gauntlet är den som får reda på att Thanos är ett annalkande hot och informerar The Avengers.
 

Återkommande karaktärer

 
Bekräftade: Iron-Man, Captain America, Hulk, Thor, Falcon, Scarlet Witch, Black Widow, Hawkeye, Winter Soldier, Spider-Man, Peter Quill, Gamora, Drax, Groot, Nebula, Mantis, Doctor Strange, Wong, Black Panther, Ant-Man, Valkyrie (introduceras i "Thor: Ragnarok") och Thanos.
 
Troliga: Nick Fury, Maria Hill, War-Machine, Hope van Dyne, The Collector, The Grandmaster (introduceras i "Thor: Ragnarök") och Loki.
 
Rykte: Betty Ross, Hela
 
Icke-troliga: Agents of S.H.I.E.L.D, Defenders, Pepper Potts, Jane Foster och Erik Selvig.
 

Nya karaktärer

 
 
Som att det inte var tillräckligt med de karaktärer som ska få plats i filmen, kan det vara så att några nya ansikten kommer att skymta förbi. Den mest troliga är Captain Marvel/Carol Danvers, spelad av Oscarsvinnaren Brie Larson, som efter "Avengers: Infinity War" ska få sin egen solo-film. Det bästa att hoppas på är en sådan introduktion som Black Panther eller Spider-Man fick, så att hennes egen film inte behöver vara en origin-story.
 
 
Även Peter Dinklage har fått en roll i filmen. Han skulle kunna spela Pip the Troll, som spelade en viss roll i serierna, men nu när det är bekräftat att Adam Warlock inte längre ska vara med känns det mindre troligt då Pip är en följeslagare till Adam.
 
The Black Order som jag nämt tidigare är också troliga då set-bilder visar på ett liknande vapen som Corgius Glave har i serierna.
 
 
Corgius Glave är ledaren för The Black Order och står direkt under Thanos i maktordningen. Hans största styrka är hans vapen, som kan dela atomer, d.v.s. skära igenom vad som helst – Captain Americas sköld kanske?
 

Död kan komma

 
Flera skådespelares kontrakt går ut i samband med Infinity War-filmerna, så det känns därför logiskt att anta att någon hjälte kommer att stryka med i striden, vilket ju ökar insatserna rejält, då många tittare klagat på att det inte finns någon spänning i och med att hjältarna alltid vinner. Vem kommer då att stryka med? Eller kommer de helt enkelt skriva ut vissa, eller re-casta? Det återstår att se, men i serien Infinity Gauntlet dödade Thanos ett antal av The Avengers... som sedan kom tillbaka efter att de överlistat Thanos.
 

"Thor: Ragnarök" sätter scenen

 
 
En film som kommer att komma innan "Avengers: Infinity War" är "Thor: Ragnarök" som med sin kosmiska atmosfär troligen kommer att fungera som språngbräda och leda in till konflikten med Thanos. Kanske blir det en hint av Thanos sökande efter stenarna där i och med filmens kosmiska plats.
 
En staty som var med i drömscenen i "Avengers: Age of Ultron" har synts på inspelningarna under Infinity War, vilket bekräftar kopplingen till Thor ännu mer. "Black Panther" är visserligen filmen som släpps precis innan "Avengers: Infinity War" men den lär vara mer fokuserad på att berätta sin egen historia i Wakanda som är en fiktiv plats i Afrika, än att bygga upp för mötet med Thanos.
 
 

Spider-Mans roll

 
 
Nu när Marvel Studios äntligen kan använda sin flaggskeppskaraktär Spider-Man, är det välkommet att se honom komma med de andra hjältarna för att slåss mot Thanos. Spider-Man var visserligen en del av Infinity Gauntlet, men hade inte en så stor roll kanske. En annan historia som Marvel skulle kunna använda sig av här är Secret Wars (galaktisk kamp med alla större Marvelkaraktärer under 80-talet) för att introducera Symbioten – den svarta utomjording som binder sig till Eddie Brock och skapar Venom. Detta känns kanske inte lika troligt, då "Venom" ska produceras av Sony utanför MCU, men hade kunnat fungera.
 

Efter "Avengers: Infinty War"

 
Vart ska de gå efter att de mött den galne titanen Thanos? Det är en bra fråga och en som ligger längre fram i tiden. 
 
Enbart två filmer är bekräftade efter "Avengers 4", nämligen Guardians of the Galaxy 3 och uppföljaren till "Spider-Man: Homecoming".
 
 Jag personligen hoppas på återvändadet av Red Skull i någon form (som försvann i slutet av "Captain America: The First Avenger") då han är en av Marvel Comics bästa skurkar, i klass med Magneto.
 
 
Den jag dock saknar mest i filmerna är Marvels allra bästa skurk: Doctor Doom (som blivit helt förvriden och dålig av 20th Century Fox) – någon som jag hoppas de kan få tillbaka rättigheterna till (han faller inom paraplyet av karaktärer som innefattas av Fantastic Four, som bör återgå till Marvel Studios) och kan använda honom efter "Avengers: Infinity War". För en bra film med Fantastic Four hade varit roligt, Pixars "The Incredibles" är ju i princip en sådan så det går ju att få till. Namor The Submariner kanske i så fall kan få vara med!!
 
Annars kommer Marvel Studios nog satsa på sina nyare populära hjältar (Doctor Strange, Black Panther och kanske Captain Marvel om hon blir lyckad) och sätta ihop ett nytt Avengers-team, för att fortsätta göra filmer långt in i framtiden.
 
Hur det kommer bli med de riktigt stora publikfavoritern Iron-Man och Captain America återstår att se, men jag tror vi kommer att få se ett annorlunda gäng Avengers efter mötet med Thanos.
 
För dig som vill dyka djupare in i serievärlden och veta mer om Thanos, finns en bra lista över läsordning här.
 
Vad hoppas ni få se i "Avengers: Infinity War"?
| 10 juni 2017 12:00 |