Film

Skribent

Mats Karlsson

28 mars 2012 | 17:01

Din ABC-guide till "The Avengers"

MovieZines oumbärliga guide där du får veta allt man kan tänkas behöva veta om Joss Whedons superhjältefilm, alltifrån karaktärer till anekdoter från inspelningen.

Om en månad är det dags för Marvels karaktärer att visa oss vad de kan åstadkomma tillsammans. Samtliga har presenteras i Marvels övriga filmproduktioner, men det är först nu vi får reda på om de fungerar i en och samma film.

Det är mycket att hålla reda på med många karaktärer och här kommer MovieZines guide, från A till Ö, där vi listar anekdoter, karaktärer, filmteamet och mycket annat kul.

A - Avengers Assemble

Det klassiska stridsropet "Avengers Assemble!" kommer vi ihåg från serietidningen och det användes för att sammankalla alla medlemmar och förbereda dem för fight. Under inspelningen lånade Chris Evans som spelar Captain America de bevingade orden för att sammankalla sina medskådespelare. Han skickade ett SMS till dem för en avslappnande kväll ute på stan i Albuquerque efter en lång och hård inspelningsvecka.

B - Black Widow

Scarlett Johansson var inte svårövertalad att få med i filmen. Hon säger själv att hon är ett stort fan av sin karaktär och uppskattar att så många fans gillar henne som Black Widow, en roll hon för övrigt spelade i "Iron Man 2." I "The Avengers" kommer vi få se scener med henne och Hawkeye, där vi får veta mer om deras bakgrund och långa arbetsrelation. 

C - Captain America

Chris Evans (Captain America) gillar verkligen sin regissör Joss Whedon och säger så här om honom: "Om man har en stor scen med många skådespelare är det svårt att göra alla nöjda, men Joss tar sig tid för att prata enskilt med alla skådespelare. Om någon har problem, gör han allt för att lösa det. Om problemet ligger i dialogen, finns det ingen bättre än Joss att skriva om den. Han är suverän på att blanda kortleken och ersätta ord mot nya där resultatet blir annorlunda, men klart bättre."

D - Distribution

Vem distribuerar egentligen filmen? Det är många loggor som syns i trailers och marknadsföring, däribland lite chockerande Paramount. Även om Disney distribuerar filmen i samarbete med Marvel så är Paramount fortfarande en partner. Paramount har dock ingen delaktighet i marknadsföringen, distributionen eller i produktionen, men ändå kvarstår deras logga i olika sammanhang och filmbolaget kommer lite märkligt nog få en del av intäkterna.

E - Enmansarmé

Loki må ha en stor armé bakom sig, men Avengers har enmansarmén Hulk. Tro mig, du vill verkligen inte göra honom arg. Hur besegrar man någon som inte känner till sin egen styrkas begränsning? Ju mer man retar upp Hulk desto starkare blir han, så att föreslå ett parti bridge istället för armbrytning kan vara ett smart drag.

F - Familjära Avengers

Enligt regissören Joss Whedon är "The Avengers" starkt inspirerad av 60-talsserien, som han var ett stort fan av när han växte upp: "I dessa serietidningar kunde inte hjältarna vara i samma rum och inte heller i samma team - det är min definition av en familj."

G - Giantman

Det är många karaktärer i "The Avengers", men trots det fattas det några medlemmar. Henry Pym (Antman/Giantman) och hans fru Janet (Wasp) som var två av de första Avengers-medlemmarna är inte med i filmen.

H - Hawkeye

För att kunna spela bågskytteexperten Hawkeye blev Jeremy Renner utbildad av Olympiska bågskyttar i hur man skulle hantera en båge på rätt sätt. Han fick lära sig både grunderna och professionella positioner, men en av de svåraste uppgifterna Renner fick lära sig var att bemästra att dra tillbaka bågen, som var riktigt svårt när det ska göras snabbt och effektivt. 

I - Iron Man

Robert Downey Jr. som spelar Tony Stark/Iron Man är liksom Chris Evans ett stort fan av Joss Whedon och har detta att säga om regissören: "En av största anledningarna att Joss Whedon var perfekt att göra "The Avengers" är att han också skrev storyn. Jag kunde fråga honom under en scen om det var verkligen var rätt och han sa då: "Jag vet inte. Låt mig få återkomma om en stund. Tio minuter senare kom han med tre sidor fyllda med andra alternativ som jag skulle få testa."

J - Joss Whedon

När regissören Joss Whedon skulle spela in en av större actionscenerna tog han hjälp av 25 killar från Military Police Batallion i Ohio för att vara med i scenen där New York blir attackerade av okända styrkor. Trupperna medverkade för att ge mer verklighetskänsla och ge actionscenen mer realism. Trupperna gav sannerligen realism till scenen, då de avfyrade sina 50-kalibriga maskingevär och Mark-19-vapen. Filmteamet blev hänförda av den maffiga eldgivningen och Whedon blev också så imponerad att han poserade för bildtagning med trupperna efter att scenen var avklarad.

K - Kevin Feige

Marvelproducenten Kevin Feige som även har varit producent för "Captain America," "Thor," "The Incredible Hulk" och "Iron Man" säger att Whedons känsla för karaktärerna och för storyn resulterar i att Whedons har satt en viktig stämpel av originalitet till filmen: "Joss Whedon är så bra med karaktärerna, storyn och låter varken spektaklet eller specialeffekterna sätta karaktärerna åt sidan. Om man kollar på TV-serierna han har gjort och ser på allt annat han har regisserat vet man att karaktärerna alltid kommer vara i fokus." 

L - Loki

I den första serietidningen "The Avengers" som utgavs för snart 50 år sedan, var det Loki, Thors bror, som var orsaken till allt problem som resulterade i att Avengers bildades för att kunna bekämpa honom. När man skulle göra denna film bestämde sig Marvel för att köra på den linjen. Loki (spelad av Tom Hiddleston), en mycket starkare superskurk på Jorden än vad han är hemma i Midgård, löper amok på Moder Jord, något som Avengers gör allt för att förhindra. 

M - Marvel

"The Avengers" baseras på Marvels serietidning som är skapad av Stan Lee och Jack Kirby. Den första serietidningen utgavs i september 1963 där medlemmarna bestod av Iron Man, Thor, Hulk, Ant-Man och Wasp. Captain America kom med I "The Avengers" i serietidning nummer fyra, efter att ha blivit återupplivad från sin vistelse i ett isblock, där han satt hopplöst instängd.


N - Nick Fury

The Helicarrier Bridge är den ikoniske basen för den fredsbevarande organisationen S.H.I.E.L.D., där chefen heter Nick Fury, spelad av Samuel L. Jackson. Det är ett transportmedel som kan färdas i luften. Whedon och Marvel ville behålla det nyckelelementet och ge publiken en rejäl upplevelse när farkosten lyfter från marken. För att åstadkomma Helicarriers exteriör spelade man in scenen på Albuquerque International Sunports landningsbana. 

O - Oscar

Det är troligtvis första gången så manga Oscarsnominerade skådespelare samlas i en superhjältefilm: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Samuel L. Jackson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo och fotografen Seamus McGarvey.

P - Produktionsstart

Produktionen inleddes 25 april 2011, i Albuquerque, New Mexico där man spelade in vid Albuquerque Studios och vid andra ställen runtom i staden till och med 28 juli. Man spelade också in i Wilmington, Ohio; Worthington, Pennsylvania; Cleveland, Ohio och i New York. Inspelningen varade i 93 dagar för första inspelningsteamet (1st unit) och 47 dagar för andra inspelningsteamet (2nd unit).

Q - Quinjet

Den klassiska Marvelfarkosten The Quinjet kommer att synas i filmen. The Quinjet är i huvudsak en jump jet som Avengers använder sig av för att ta sig till och från Helicarriern, men även för att ta sig till striderna. The Quinjet design är densamma som Helicarrier och även samma teknologi som blev implementerad i Quinjet.

R - Röstskådespelare

Hulk/Bruce Banner gestaltas av två skådespelare I filmen. Mark Ruffalo tacklar det mänskliga alter egot Bruce Banner och Lou Ferrigno gör rösten till Hulk. Det är dock inte första gången Lou Ferrigno gör Hulk, han har spelat den gröna besten i TV-serien som visades på 70 och 80-talet.  

S - Specialeffekter

Ingen superhjältefilm utan riktigt maffiga specialeffekter. I "The Avengers" är det Dan Sudick som har sett till att New York förstörs på rätt visuellt sätt. Sudick inkluderade minutiösa explosioner och väl valda bilkrascher och tack vare honom kunde stuntmännen manövrera sig igenom explosioner och vältande bilar med precision utan att behöva riskera sina liv. För att kunna åstadkomma detta riggade Sudick och hans team 28 explosioner som detonerades längs gatan för att simulera en attack från luften. Scenen inkluderade även att ställa upp 14 bilar längs gatan. Sudick och hans team lyckades åstadkomma denna sekvens utan problem och scenen spelades in i centrala Cleveland. Dagen efter kunde man läsa på New York Posts löpsedlar: "Rädda oss, Thor!"

T - Thor

Chris Hemsworth som spelar Thor tyckte att inspelningen var som att vara på sommarläger. Ingen kände varandra, men alla umgås och har roligt. Hur som helst kände dock Hemsworth Tom Hiddleston (Loki) från "Thor" och de utvecklade en vänskapsrelation under den filmen som nu ledde dem till "The Avengers".

U - Uppföljare

Ja, chansen är rejält stor att vi får se mer av superhjältarna. Går intäkterna hand i hand med den magnifika hajpen kan vi redan ställa oss i biokön för "The Avengers 2".

V - Vapen

Trots att nästan alla superhjältarna i Avengers klarar sig fint med sina superkrafter finns det de som får förlita sig på finurliga vapen. Vi har Hawkeye med sin eminenta pilbåge, Captain America med sin oförstörbara sköld, Thor med hammaren Mjölner och givetvis Iron Man med sin genialiska dräkt som är ett enda stort vapen.

X - (e)Xtrema fightingscener

Filmen har som vi vet minst sagt ett par fightingscener  och många av skådespelarna, däribland Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Scarlett Johansson och Jeremy Renner fick delta i en omfattande stridsträning med stuntteamet. De tränade med fightkoreografen Jonathan Eusebio och gav gymmet smeknamnet Stunt Dojo. Eusebio och hans team tränade skådepelarna i olika fightingstilar såsom medeltida fighttekniker, Wushu, Kung Fu and Kali. 

Y - Ynka människor

Att vara Hulk till lags är ingen lätt uppgift, speciellt inte för vanliga människor eller som den gröna besten brukar beskriva oss, ynka människor. Fast å andra sidan spelar det mindre roll vem man är, superhjälte, asgårdsgudar eller en människa i upphöjda positioner. Hulk bryr sig inte vem man är, de han inte gillar krossar han.

Z - Zombie

Nej, vi ska inte förvänta oss några zombies i filmen. Däremot kan vi hoppas på att vi själva ser och agerar som zombies efter två timmar av hård kamp mellan superhjältarna i Avengers och asgårdsguden Lokis trupper. Fram med mjödet, för nu lär det bli åka av!

Å - Ååååh

Det har varit en lång väntan för många superhjältefans som nu äntligen ska få sitt lystmäte. När alla hardcorefans sätter sig tillrätta i biostolorna kommer sannerligen många av dem att skrika ut sin vällust: "Ååååh, äntligen!"

Ä - Ängslan

Det har florerat stort tvivel till regissören Joss Whedon där man har uttryckt sin ängslan för hans kunskaper som filmmakare. Dock har han lyckats vända all negativitet som har flutit omkring på nätet till något positivt, självklart tack vare sin kärlek till Marvelkaraktärerna och sin outgrundliga nördighet.

Ö - Överbeskyddare

När Marvel står som producent får man vara medveten om att i samma ögonblick man sätter sin signatur på kontraktet får man en överbeskyddare på köpet. Marvel är ingen passiv bisittare, utan de medverkar aktivt i produktionen. Om det är positivt eller negativt får vi se 27 april!

| 28 mars 2012 17:01 |