Film

Skribent

Mats Karlsson

3 maj 2012 | 23:01

Demonstrationer i Moskva mot "Patrik 1,5"

Utanför biografen i Moskva där "Patrik 1,5" visades blev det hotfull stämning med demonstrationer och polisuppbåd.

"Patrik 1,5", med Gustaf Skarsgård och Torkel Petersson i huvudrollerna, hade premiär för fyra år sedan och blev snart en festivalfavorit. Förutom prestigefyllda Toronto International Film Festival har den visats på drygt fyrtio olika filmfestivaler världen över. I helgen var det dags för Ella Lemhagens drama att agera öppningsfilm till festivalen bok-o-bok i Moskva, Ryssland. Men utanför biografen blev det dock hotfull stämning med demonstrationer och polisuppbåd.

Så här beskriver Ella Lemhagen händelsen:

- Det var kul att visa "Patrik 1,5" där, och det kändes väldigt bra och viktigt att finnas på plats. Utanför biografen demonstrerade människor. Det var helt absurt, människor som påstod sig representera ortodoxa kyrkan stod utanför och sjöng hymner och viftade med kors. Det var faktiskt lite obehagligt, särskilt med tanke på att fyra gaykillar blivit mördade på öppen gata i Moskva den senaste tiden. Plötsligt kändes inte "Patrik 1,5" som en trevlig romcom längre, utan mer som en politisk bomb. I det perspektivet känns det extra värdefullt att vi kunde visa filmen.

- Återigen har en svensk film som handlar om mänskliga rättigheter blivit hett stoff utomlands. Händelsen visar också vad viktigt det är med mångfald och mänskliga rättigheter och att vi exporterar filmer till länder som behöver en påminnelse om demokratins grundfundament, säger Anna Serner, Svenska Filminstitutets VD.

| 3 maj 2012 23:01 |