Serie

Skribent

MovieZine

25 juni 2016 | 09:00

5 viktiga bitar som ”Game of Thrones” ändrade från böckerna (och varför det var fel)

DEFINITIVT SPOILERVARNING.
När det kommer till bästsäljare som fått skärmadaptioner blir det ofta så att personer som tagit del av båda två versioner fördelas i två olika lag; de som dyrkar böckerna och deras heliga narrativ och de som slukar filmerna eller tv-serierna utan att bry sig så mycket om ändringar av källmaterialet. 

HBO:s ”Game of Thrones” lyckades tillfredsställa tittarnas behov så mycket som den lyckades göra rasande dem som redan hade älskat seriens förlaga. Det är sant att bokpuristerna kan vara jobbiga med deras överdrivna krav för exakthet som är svårt att behålla under ett tv-avsnitts begränsade tid, men samtidigt är det också sant att ”Game of Thrones”-serien bestämde sig att ändra saker som kunde ha gjort HBO:s produkt betydligt mer intressant och mindre våldsamt och vulgär. Låt oss kolla på några av dem.

1. Tyrion Lannister skulle fortfarande vara vår favoritkaraktär även om...
Tyrion är avsevärt mer psykopatisk, plågad och han saknar sin näsa i böckerna. Alla berättelse behöver en hjälte med en tragisk bakhistoria och Tyrion är ”Game of Thrones” obestridligt mest populära karaktär. Men han är för snäll i tv-serien och det är ganska konstigt om man har hans mörka förflutna och hans traumatiska förhållande med sin familj i åtanke. Tyrion är med råge mer våldsam och cynisk i böckerna. 

Hans kärlekshistoria med Shae är inte alls så sagolik; han slår henne när hon driver med hans grova relation med hans pappa och när han till slut dödar henne gör han det med vrede, eftersom hon förrådde honom, och inte som en form av självförsvar som det var i tv-serien. 

Men det största förbiseendet som tv-serien antagligen gjort handlar om hans sorgefulla historia med Tysha; kvinnan som han älskat mer än allt i världen, kvinnan som blev våldtagen av hans fars män efter det blivit avslöjat att hon var en prostituerad som fick betalt för att ligga med honom. Det nämns i serien att den händelsen har hemsökt honom i hela sitt liv men det visar sig inte vara en ganska viktig scen; innan Tyrion dödar sin tyranniska far får han veta av sin bror, Jamie, att Tysha aldrig varit en hora och att det var bara en till lögn som Tywin skapade för honom. Den exponeringen gör Tywins död dubbelt så tillfredsställande och det ger mer djup till Tyrions depression efter hans landsflykt. 

Till sist har Tyrion inte längre sin näsa i böckerna; han förlorar den når han försvarar King's Landing mot Stannis Baratheons armé under slaget vid Blackwater. Det finns ett väldigt klart skäl till dessa ändringar, och det är inte tidsbrist eller smal budget. HBO ville helt enkelt inte riskera att minska Tyrions popularitet genom att ge honom för många negativa egenskaper. Too bad.

2. Stannis Baratheon är INTE Melisandres bonde
I tv-serien är Stannis en mer eller mindre ointressant karaktär; han är seriös, sträng och strikt och framför allt springer han efter Melisandres röda klänning. 

Robert Baratheons bror har en mycket starkare och djupare personlighet i böckerna. Han har humor, han bryr sig om sin dotter, Shireen, och han vill att flickan ska bli hans rätta arvinge. Det är vad han säger i en diskussion som han har med Davos, där han får honom att lova att se till att Shireen ska få kungariket när och om han dör. 

HBO:s produktion retade nyligen upp publiken, igen, när den gjorde så att Stannis bestämde att lyssna på Melisandre och offra sin dotter för att motsvara hennes profetior. Tv-seriens Stannis är en fanatiker som dödar människor om de vägrar att ta emot Röda Guden. I böckerna kan han vara sträng men Järntronens kandidat är framför allt rättvist och moralisk, en ideal makthavare. Han bryr sig inte så mycket om Melisandres religion utöver den politiska kraft som den kan ge honom. 

Slutligen så är ett av de största felen som seriens skapare gjort att förminska hans bästa väns roll, Davos, och ta bort den största delen av hans äventyr och dialoger. Dialogerna mellan Stannis och Lökriddaren i böckerna förhöjer båda tvås personligheter och är anledningen till varför de är många läsares favoritkaraktärer. 

3. Robb Stark gifte sig inte av kärlek 
Robb Stark är en kopia av sin far i böckerna. Precis som Ned så är han en man av hög moral vilket i politiska spel ofta är ett hinder snarare än en tillgång. Hans mamma, Catelyn, ger honom ofta råd och ifrågasätter hans val på ett konstruktivt sätt. Kommer ni ihåg hur Robb i tv-serien blir kär i Talisa, en läkare från Volantis, och bestämmer att gifta sig med henne även om det betyder att han kommer förstöra sin allians med ätten Freys? I böckerna heter Talisa faktiskt Jeyne Westerling och hennes familjs slott är en del av Lannisters territorium som Robb tar över, men blir sårad under striden och omhändertas av familjen Westerling.

Under tiden får han veta att hans bröder, Bran och Rickon, mördats av Theon i Winterfell och han blir djupt deprimerad. Jeyne är den som tar hand om hans sår och hon har sex med honom för att minska hans sorg. När han inser vad han gjorde bestämmer han att gifta sig med henne för att hon inte ska bli av med sin heder (hurra för medeltida hederskultur!). Det är tydligt att förhållandena som leder till The Red Wedding är helt annorlunda i böckerna än i serien, och Robb var inte en kille som förstörde allt bara för att han blev förtjust i en fattig men charmig kvinna, precis som hans far så var det hans heder som blev hans fall. 

Catelyn slipper inte undan serieledarnas ändringar heller. Genom hela tredje säsongen så förminskas hennes karaktär, viktiga repliker tas bort eller ges till Talisa, och hennes öde efter Red Wedding – en av de mest dramatiska och minnesvärda stunderna i hela bokserien – dyker inte ens upp! Catelyn återuppstår och hon blir en ledare för en grupp laglösa under namnet Brotherhood without Banners. Med deras hjälp jagar hon alla Freys, Lannisters och Boltons för att hämnas för hennes familjs tragiska öde. Hennes fruktansvärda utseende och vrede skrämmer bort alla som träffar henne och hon blir kallad för Lady Stoneheart.

4. Vad som händer i Dorne är så fel!Ja, vi förstår att det finns för många karaktärer i böckerna och att det är omöjligt att inkludera och introducera dem alla i tv-serien. Men HBO raserade Dorne och många av de hjältar som är livsviktiga för handlingens utveckling.

Var är Arianne Martell, en av de mest feministiska karaktärerna som George R. R. Martin någonsin skapat? Den här frågan har cirkulerat kring HBO:s produktion sedan säsong 5 annonserade sitt persongalleri. Arianne är Dorans dotter och Dornes rättmätiga arvinge, en smart, självständig och ambitiös kvinna som vill hjälpa Myrcella bli drottning och få Järntronen. I Dorne är det naturligt för en kvinna att vara en makthavare och Arianne vill hjälpa Myrcella ta vad som hon borde vara hennes, speciellt eftersom hon är nästa i ätten och inte hennes bror Tommen, som blir kung efter Joffreys död.

Tillsammans med Arianne blev dock ett par till Dornekaraktärer helt uteblivna från tv-serien; hennes bror Quentyn och Ser Arys Oakheart, Myrcellas livvakt. Det är sorgligt men förväntat att tv-seriens utvecklare bestämde att ta bort en stark kvinnlig karaktär. Istället bestämde de att göra så att Ellaria ha en betydligt större roll och orkestrera en statskupp mot Doran och sin son. Det är inte logiskt. Ellaria älskade Oberyn och Oberyn älskade Doran. Varför skulle hon vilja döda dem? Och varför åker Jamie till Dorne? Han har en hel bok att spendera i Riverlands och han är inte ens där än.

5. Varför våldtog de Sansa?
Jag säger det eftersom det var tv-seriens utvecklare som gjorde det! Ramsay är en hemsk, kriminell karaktär men han våldtar aldrig Sansa - för han träffar henne aldrig ens i boken.

Vad som verkligen händer är att Sansa barndomsvän gifts bort till Ramsay, under skenet att hon är den sedan länge borttappade Arya, en bluff iscensatt av Ramsays far för att försäkra deras rätt till att styre i Norden. Men Littlefinger och Sansa då? De stannar kvar i the Vale där Littlefinger försöker gifta bort henne till den rättmätige herren i den enda trakten i Westeros som inte har gått med i kriget, och därför inte är helt utsvultet. Så från framtida politisk ledare till passivt offer, så ändrade de henne. 

Vad som är så problematiskt med valet att ändra Sansas story är att det inte verkar finnas en bra anledning. Hennes våldtäkt var bara en till egenmäktig scen som HBO bestämde att visa. Sansa har redan haft många olika problem i böckerna. Hon blir upprörd på grund av Petyrs manipulativa anlag och äcklad eftersom att hon måste ta hand om hennes mosters sjuka son som besöker henne under natten och kissar i hennes säng. Hon borde inte behöva mer drama i sitt liv och tv-serien borde inte behöva mer sexuellt våld, speciellt när det våldet inte finns i källmaterialet. Det gör en lite misstänksam och arg.

Håller du med? Vad saknar du mest från böckerna? Kommentera nedan.

Angeliki Katsarou
| 25 juni 2016 09:00 |