VIDEO

Skribent

Alexander Kardelo

30 november 2020 | 12:45

Den gången Darth Vader dök upp i "Vita lögner"

Se klippet där David Prowse gästspelar i tv-såpan år 1998. Ett stycke svensk tv-historia!
Den brittiske skådespelaren David Prowse som dog i helgen, 85 år gammal, hyllas av hela världens Star Wars-fans. Prowse kommer för alltid bli ihågkommen som mannen bakom Darth Vader i George Lucas rymdopera "Stjärnornas krig" (1977) och dess uppföljare.

Men vi får inte heller glömma David Prowses andra karriärshöjdpunkter. Som den gången han spelade hotellgäst i svenska tv-såpan "Vita lögner" på TV3.

Året var 1998 när filmikonen besökte Sverige för en sci-fi-mässa i Malmö. "Vita lögner"-regissören Patrik Dufwa hörde om detta och övertalade sina producenter till att bjuda in Prowse till inspelningen. I en scen kliver han ut ur hotellhissen och ber portieren Adam (spelad av Anton Körberg) om sin hjälm. När han får notan på 2500 kr blir det tråkig stämning.
 
- Jag skrev en scen som skulle kunna funka både om man visste vem David var, och som om han var en vanlig gäst i serien, berättar regissören Patrik Dufwa för MovieZine.
 
Tyvärr har vi inte kunnat få fram hela scenen, men ett kortare klipp finns bevarat på Vimeo:
 

 

 
- Det är lite nördgrejer i scenen med bland annat en parafras på en replik “apology accepted, Captain Needa” som i serien blev “apology accepted, Adam", säger regissören. 
 
I klippet ovan ser vi också David Prowse strypa Anton Körberg med Kraften, men scenen blev "too much" för produenterna, och klipptes ned innan sändning. Inspelningen blev dock ett minne för livet, om inte för Prowse så åtminstone för Patrik Dufwa som varit ett stort fan sedan barndomen.
 
- Det var ju magiskt när han kom in genom dörren och man ser att det är Darth Vader.
 
 
- David ville vara mer Darth, men jag sa att du är Anakin nu, innan du blivit ond. Han svarade ”whatever you want, Mr De Mille", minns Patrik Dufwa.
| 30 november 2020 12:45 |