Film

Skribent

Josefine Krischausky

21 augusti 2022 | 14:00

Ola Rapace ersätts i uppföljaren till "Tillsammans"

Stora delar av ensemblen från Lukas Moodyssons dramakomedi återvänder till "Tillsammans 99", men karaktären Lasse kommer istället att spelas av Jonas Karlsson.
I våras avslöjades det att "Tillsammans", Lukas Moodyssons framgångsrika dramakomedi från  år 2000, får en uppföljare. Nu har inspelningarna av "Tillsammans 99" officiellt dragit igång, och stora delar av ensemblen är tillbaka i sina roller.
 
Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Lisa Lindgren, Olle Sarri och Cecilia Frode är några av skådespelarna som återvänder till sina karaktärer, när det har blivit dags för kollektivet att återförenas 24 år senare. Samtidigt introduceras också ett par nya ansikten, spelade av bland andra David Dencik och Clara Christiansson Drake
 
En av personerna från den första filmen – Lasse – har däremot fått sin skådespelare utbytt. Medan rollen tidigare spelades av Ola Rapace, kommer den i "Tillsammans 99" att gestaltas av Jonas Karlsson, något som medproducenten SF Studios ligger bakom.
 
Gustaf Hammarsten, som spelar karaktären Göran, är en av skådespelarna som återvänder i "Tillsammans 99". 
 
Moodysson berättar för SVT, som har besökt inspelningarna utanför Ulricehamn, att han själv inte har varit involverad i beslutet om att ersätta Lasses skådespelare.
 
– Att han inte spelas av Ola Rapace är ett beslut som ligger utanför min kontroll. Det är SF, som är också är medproducent på filmen, som har bestämt att han inte ska vara med någon av deras filmer, säger regissören. 
 
Uppdatering 22/8: SF Studios har tidigare inte uttalat sig om beslutet, men produktionsbolaget har nu lämnat en kommentar. Kristina Linglöf, som är exekutiv vice president på HR & Operations på SF Studios, säger följande till Aftonbladet
 
– Vi lutar oss mot ett antal övergripande principer. Hur bra skådespelaren är, baserat på erfarenhet, tidigare filmer och kändisskap. Att skådespelaren passar för rollen. Men också att personen ska vara bra att arbeta med och att vi kan trygga en bra arbetsplats för produktionen, säger hon.
 
Rapace har, via sin agent, gått ut med en egen kommentar. Till SVT hälsar han att det inte är konstigt att skådespelare ibland byts ut, samt att "det ska bli spännande att se Jonas Karlssons tolkning av Lasse".
 
En annan skådespelare som kommer att saknas i uppföljaren är den bortgångne Michael Nyqvist, som i "Tillsammans" spelade Rolf, maken till huvudpersonen Elisabeth. I detta fall har man dock valt att inte låta någon annan ta över rollen. 
 
– Rolf, Mickes karaktär, omnämns förstås i filmen och det finns en saknad efter honom. Så det känns som att Micke finns med oss på det sättet, säger Moodysson till DN
 
"Tillsammans 99" får premiär under hösten 2023. 
| 21 augusti 2022 14:00 |