Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

13 februari 2021 | 19:00

Därför är Hannibal Lecter inte med i "När lammen tystnar"-uppföljaren

"Clarice" utspelar sig ett år efter händelserna i "När lammen tystnar", men förvänta dig inte att någon nämner världens mest kända kannibal vid namn.
Imorgon är det dags för den svenska premiären av "Clarice", den officiella uppföljaren till den hyllade och Oscarsvinnande långfilmen "När lammen tystnar" (1991), hos Viaplay. Filmen med Jodie Foster och Anthony Hopkins i huvudrollerna är en av få filmer att plocka hem "the big five" under Oscarsgalan, med vinster i kategorierna "bästa film", "bästa manus", "bästa manliga huvudroll", "bästa kvinnliga huvudroll" och "bästa regissör".
 
Det är med andra ord inte särskilt konstigt varför man skulle vilja göra en tv-serie som utspelar sig ett år efter händelserna till "När lammen tystnar", men det finns dessvärre ett "litet" problem som tittarna kommer att märka av ganska snabbt.
 
The Wrap förklarar att eftersom både filmen och tv-serien är baserad på författaren Thomas Harris bok "Silence of the Lambs" men ett annat företag äger rättigheterna till hans tidigare bok "Red Dragon", i vilken karaktären Hannibal Lecter först introducerades, så får inte världens mest kända kannibal nämnas vid namn i den nya tv-seriern "Clarice".
 
Jodie Fosters huvudroll som Clarice Starling kommer nu att spelas av Rebecca Breeds ("The Originals"), som kommer att stöta på ett gäng andra karaktärer som Ardelia Mapp, Paul Krendler, Ruth Martin, Catherine Martine och givetvis Buffalo Bill - och det alla har gemensamt är att de också dök upp för första gången i "När lammen tystnar".
 
 
Det kommer däremot finnas vissa mindre antydningar och blinkningar till Dr. Hannibal Lecter, som den person som fick Clarice att börja rota i hennes egna trauman från barndomen... men han kommer aldrig att nämnas vid namn och garanterat inte dyka upp i serien. Den hyllade tv-serien "Hannibal", med Mads Mikkelsen i huvudrollen som Dr. Lecter, var en prequelserie som på grund av samma rättighetsproblem inte kunde introducera några av karaktärerna från "När lammen tystnar".
 
Det första avsnittet av "Clarice" släpps imorgon hos Viaplay, då får vi se om man har lyckats få till en lika spännande historia även utan han-som-inte-får-nämnas-vid-namn. Den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt.
 

Läs också: Bryan Fuller vill göra mer "Hannibal" i form av en miniserie

 
Kommer du att ge "Clarice" en chans hos Viaplay? Kommentera gärna nedan!
| 13 februari 2021 19:00 |