Serie

Skribent

Alexander Kardelo

17 februari 2021 | 11:30

Därför är "Allen v. Farrow" vårens mest kontroversiella dokumentär

Dags att omvärdera geniet Woody Allen? Se nya trailern till HBO-dokumentären här.
”Annie Hall” (1977). ”Manhattan” (1979). Sexuella övergrepp på sjuårig dotter (1992). ”Midnatt i Paris” (2011).

Woody Allens gloria är hårt ifrågasatt i nya HBO-dokumentären ”Allen v. Farrow” som tar en närmare titt på skandalerna i stjärnregissörens privatliv. Skandaler som Hollywood valt att blunda för, och som duktigt sopats under mattan genom åren av skickliga PR-personer.

I metoo-eran har vi fått en smärtsam påminnelse om hur även våra mest hyllade skådespelare och artister har sina skelett i garderoben. Oscarsbelönade Kevin Spaceys karriär raserades av anklagelser om övergrepp. Popidolen Michael Jackson har rört upp känslor efter att nya vittnesmål om våldtäkter kommit fram i rampljuset.
 
Dokumentären ”Allen v. Farrow” ser ut att bli det här årets ”Leaving Neverland”, där de starkaste scenerna är flickan Dylans filmade redogörelse för pappa Woodys tafsande vanor. Ett videoband som visades för rätten redan under Mia Farrows vårdnadstvist med Allen i början av 90-talet.
 
 
Woody Allen blev friad i brist på trovärdiga bevis, och Mia utmålades som lögnaktig och hämndlysten i media. Allens rykte befläckades knappt och stjärnorna har fortsatt att lockas till hans filmer. Jag menar, titta bara på den store konstnären! Den geniale manusförfattaren! Den känslosamme regissören! Alla minnesvärda repliker! Och vilka kvinnoroller han skapat.

Ordet ”pedofil” hör liksom inte riktigt ihop med vår kollektiva bild av Woody Allen, som skapats på bioduken under de senaste 50 åren. Dokumentären ”Allen v. Farrow” kommer inte bli en lättsmält upplevelse, särskilt inte för Allens många inbitna fans, men likväl ett måste att kolla in när den släpps nästa vecka.

Se den senaste trailern här:
 
 
”Allen v. Farrow” består av fyra avsnitt och får premiär på HBO Nordic den 22 februari. Därefter släpps ett nytt avsnitt varje måndag.
| 17 februari 2021 11:30 |