Film

Skribent

Alexander Svensson

1 februari 2024 | 19:00

Christopher Nolan förutspår en ny era för film efter framgången med "Oppenheimer"

Nolan har tagit på sig sin spådomshatt och delar med sig av sin visdom.
Christopher Nolan gjorde som bekant storsuccé med “Oppenheimer” i fjol, och framgången har lett till att han spår en ljus och mer franchise-befriad framtid för filmvärlden. Detta enligt en intervju som han gjort i podden Countdown to the BAFTAs:
 
- Jag tror att framgången för “Oppenheimer” verkligen pekar mot ett slags post-franchise, post-intellektuell egendom landskap för filmer. Det är ganska uppmuntrande.
 
Inga franchises säger Nolan... och jag som hoppades på en spinoff-serie om Einstein...
 
Han säger också att publiken verkar nyfiken på nya saker:
 
- Vi släppte just en tre timmar lång, barnförbjuden film om kvantfysik, och den spelade in en miljard dollar. Liksom, va? Vi tror självklart att publiken vill se nya saker.
 
 
Orsakerna bakom framgången för “Oppenheimer” lär fortsätta stötas och blötas. En annan teori kring filmens oerhörda framgång är att den blev ett kulturellt fenomen ihop med sommarens andra storfilm “Barbie”, och att folk helt enkelt var nyfikna på att se vad allt snack och alla memes på nätet handlade om. Men Nolan kan säkerligen ha en poäng i att folk börjar tröttna på franchisefilmer, något som exempelvis superhjältegenrens senaste bekymmer kan ses som ett bevis för.
 
Vad tror du, är folk trötta på att varenda film är del av en etablerad franchise, eller finns det andra orsaker till framgången för “Oppenheimer”?
| 1 februari 2024 19:00 |