Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 februari 2024 | 17:30

Bond-regissören Sam Mendes gör långfilmer om Beatles - alla fyra får varsin!

Trenden med rockstjärnors biopics fortsätter. Nu ska Oscarsvinnaren Sam Mendes för film om Beatles - och John, Paul, Ringo och George får alla varsin film.
Vad kanske inte alla vet är att mellan Oscarsbelönade debuten ”American Beauty” (1999) och Bond-filmerna ”Skyfall” (2012) och ”Spectre” (2015) så har brittiske filmskaparen Sam Mendes gjort en hel del teater. Framför allt har han gjort egna versioner av musikaler som ”Cabaret”, ”Oliver!” och ”Gypsy”.
 
Nu tar han sitt musikaliska intresse till vita duken när han gör film om legendariska bandet The Beatles. Och det blir inte en film utan fyra då medlemmarna Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon och George Harrison alla får varsin film.
 
Mendes ska regissera de fyra filmerna och det är första gången hela bandet - McCartney och Starr samt familjerna till framlidna Lennon och Harrison - har godkänt totala rättigheter för bandets musik och livshistorier för en spelfilm.
 
Filmens historier ska vara sammankopplade och berättas ur varje medlems perspektiv. Projektet är fortfarande i startgroparna hos Universal men planen är att Sony ska finansiera och distribuera världen över 2027. Reaktionerna på förslaget, som kom från Mendes själv, var extremt positiva:
 
- Vi åkte ut till Los Angeles strax före jul för att presentera projektet, och det är rimligt att säga att vi möttes av universell entusiasm. Anledningen till att Sony stack ut från konkurrerande erbjudanden berodde på deras passion för idén och engagemang för att driva dessa filmer på ett innovativt och spännande sätt, säger Mendes till Deadline.
 
För alla Beatles-fans är detta såklart fantastiska nyheter och med Mendes bakom rodret blir det sannolikt biopics av hög kvalitet. Vi får hoppas att historierna håller för fyra filmer - och att man lyckas rollsätta passande skådespelare. För hur ska man kunna överträffa Paul Rudd, Jack Black, Justin Long och Jason Schwartzman i ”Walk Hard: The Dewey Cox Story” (2007)?
| 20 februari 2024 17:30 |