Skribent

Mats Karlsson

14 februari 2011 | 15:59

Boll stämmer Berlin Film Festival

Efter att Berlin Film Festival avvisade Uwe Bolls "Auschwitz" planerar nu den tyske filmmakaren att stämma filmfestivalen.

Uwe Boll hade anmält sin film "Auschwitz" till Berlin Film Festival, men när Boll vägrade att betala anmälningsavgiften på 170 dollar blev filmen inte antagen, skriver Hollywood Reporter. Boll beskyller nu festivalen för illojal konkurrens och trolöshet i festivalens urval av filmer och säger att han kommer ta till rättsliga åtgärder i veckan.

- Dieter Kosslick har kämpat mot mig de senaste 25 åren i egenskap som Berlins festivaldirektör och innan det när han var chef för NRW Filmstiftung. Jag tror inte att Berlin Film Festival behandlar alla filmer rättvist. Kosslick har sina problem med de stora filmbolagen och bjuder in sina gamla kompisar från Filmstiftung-dagarna. Det blir inte rättvis konkurrens, säger Boll.

Boll hävdar att många filmer blev utvalda till festivalen, speciellt Hollywood-filmer och de behövde inte betala någon avgift.

Festivalens presschef besvarar Bolls kritik och säger:

- Anmälningsavgiften tillämpas bara för filmer som anmäler sig till festivalen. Våra riktlinjer låter oss att göra undantag för filmer vi har bjudit in, som också är fallet med många av de filmer som vi har visat utanför Tyskland. Det är helt legalt.

| 14 februari 2011 15:59 |